Mitten om aktuelle spillere

Mata kommer og dette mener United om mange andre aktuelle spillere. Les Andy Mitten her.

Av: Andy Mitten:

Det er interessante og annerledes tider hos United. Som om ikke det var ille nok å tape fire av de fem første kampene i 2014 så har fraværet av Wayne Rooney og Robin van Persie ødelagt for laget.

Men du ønsket kanskje noe godt nytt, ikke sant?

mataVel, de som bestemmer i United tror at Juan Mata er United-spiller før helga kommer.

De håpet å annonsere kjøpet allerede onsdag, men nå virker det som om avtalen offentliggjøres torsdag. Forhandlingene er kommet mye lenger enn med noen av de andre spillerne som er blitt koblet til United siden David Moyes overtok, og det er enighet om hovedpunktene i avtalen.

For om lag 35 millioner pund blir han Uniteds nye rekordkjøp.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

Mata vil bli tatt godt imot av de fleste United-fans, og overgangssummen sier mye om statusen hans. Han var årets spiller i Chelsea i begge sine to første sesonger der. Spilleren Chelsea hentet fra Valencia for 23,5 millioner pund i 2011 hadde levert hele veien helt til Jose Mourinho overtok og bestemte seg for ikke å bruke ham.

Før det skjedde spilte Mata imidlertid flere kamper for Chelsea enn noen andre. Han spilte faktisk over 70 kamper for klubb og landslag i 2012/13-sesongen. Han scoret selv og han serverte målgivende pasninger mens Chelsea var involvert i seks cupturneringer. Playmakeren var vant til å spille mye, og han var også den utespilleren som spilte mest i sin første sesong i Chelsea. Da spilte han 58 kamper.

Mata kunne nok trengt en pause, men han hevdet hele veien at han følte seg i fin form, og det stemte også godt med prestasjonene hans. Han hevder at yoga hjelper ham mentalt, og at selvtilliten er høy. Den var i alle fall det frem til Mourinho ankom Chelsea igjen.

Mata er imidlertid ikke den eneste spanjolen United kikker på. David Moyes og trenerteamet har vært på gjentatte besøk på den iberiske halvøya siden juli, og kikket på en masse spillere.

United har prioritert jakten på en erstatter for venstreback Patrice Evra, men det er et problem. Da Ferguson hentet Evra sa han at gode venstrebacker er som sjeldne fugler. Det finnes så få av dem.

United tror ikke at Alexander Büttner er gode nok for å gjøre en jobb i klubben på lang sikt. Det tror de heller ikke at Fabio er – og derfor ble han denne uka lånt ut til Freiburg – et lag som sliter i Bundesliga.

evrareEvra har vært glimrende for United, men han runder 33 år i mai, og det er forventet at han drar til en ny klubb, trolig i Frankrike. Han har alltid elsket United som klubb, men familien har ikke alltid vært like glade i Manchester som sted.

Han har vært god offensivt denne sesongen, men han har vært suspekt defensivt. Det betyr at andre spillere har måttet gå ut av sine posisjoner for å hjelpe, for eksempel Shinji Kagawa, når han spiller på venstrekanten.

Det er i alle fall det trenerteamet mener.

United har kikket på flere venstrebacker: Valencias Bernat for eksempel, mannen som erstattet Jordi Alba der. Han ble vurdert som god offensivt, men for dårlig defensivt. Sevillas 21-åring, Alberto Moreno, har de også sett nærmere på. United liker ham, og han har nylig blitt hentet opp i Spanias A-landslagstropp. Det virker som om alle venstrebackene holder til i Spania…

Det er imidlertid flere.

United liker Fabio Coentrao og den portugisiske spilleren liker også tanken på å dra til United, men Real Madrid ønsker ikke – og trenger ikke – å selge noen i januar.

Som mange andre storklubber så ønsker de å ha to venstrebacker med kvalitet, og de har Marcelo og Coentrao. Det er en venstreback av Marcelo-klasse United egentlig ønsker, men klubbene som sitter på dem kommer ikke til å selge.

Venstrebacken som har imponert United mest er imidlertid Atletico Madrids brasilianske 28-åring, Filipe Luis.

filipeJeg har selv vært på besøk hos Atletico flere ganger denne sesongen, og jeg har intervjuet alle laget beste spillere. De er fine fyrer i en fantastisk klubb. Tre av de fire midtbanespillerne de bruker mest er også Atletico-fans som er født i Madrid. De ønsker ikke å dra midt i en sesong hvor de gjør det så bra, men Atletico er en selgende klubb.

Ok, de er ikke under like stort press til å selge som da de solgte David de Gea eller Kun Agüero, men en spiller som Filipe Luis tjener 40.000 euro i uka. United kan enkelt doble det.

Luis er topp kvaitet, og Atletico har brukbar backup i den tidligere Liverpool-spilleren Emiliano Insua, men United ønsker å kartlegge ham enda mer for å finne ut om han er rask nok (han er det) og sterk nok for Premier League.

Jeg vil mene at hvis United ikke kjøper en annen venstreback i januar, så er det mest sannsynlig at de går for Luis.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

Dette skrives forresten fra Brasil, hvor jeg er for å intervjue Luis’ tidligere lagkamerat, Diego Forlan. Han snakker også veldig varmt om Luis. Og om United.

Forlan har veldig lyst til å dra på bortekamp sammen med United-fansen – noe som ville vært en morsomt for alle.

Uruguayaneren er blitt 34 år gammel, og er i ferd med å dra fra brasilianske Internacional til japanske Cerezo Osaka – som United spilte uavgjort mot på sommerens Asia-turné. Han er på plass i Japan før J League starter i mars.

United har også kikket på Cruzeiros brasilianske midtbanespiller, Everton Ribeiro. Cruzeiro holder til i Belo Horizonte og er regjerende mestere i Brasil, delvis fordi uhyre kjappe Ribero har vært strålende.  Han kan også bekle alle tre posisjonene offensivt i en 4-2-3-1-formasjon. Agenten hans har sagt at en engelsk klubb har vært i kontakt, og ja, det var United.

Spilleren vil veldig gjerne til United, men kjøpet av Mata forandrer situasjonen.

FC Porto v Club Atletico de Madrid - UEFA Champions LeagueAtletico Madrid har vært det laget United har sett mest på. Midbanespiller Koke er blitt vurdert, men imponerer ikke alltid. Jo, han er glimrende, men er veldig dyr takket være en høy utkjøpsklausul. Ander Herrera er også god, men ikke så god som Koke.

Jeg dro selv for å besøke Ander i Bilbao. Han er en herlig fyr, smart og han snakker engelsk. Koke har imidlertid ikke overbevist United nok, mens Athletic vil ikke selge Ander. De er ikke presset økonomisk.

Én av kampene United var til stede på var Champions League-kampen mellom Atletico Madrid og Porto, og United beundrer Portos 22 år gamle franske forsvarsspiller, Eliaquim Mangala.

De har også vært på tre Rayo Vallecano-kamper, men uten å bli imponert. Det var Rayos defensive, sentrale midtbanespiller Saul Niguez (19) som var grunnen. Men hvor er han på lån fra? Joda, du gjettet riktig, Atletico Madrid.

Saul har bare spilt to kamper for Atletico, men han har spilt for Spania på alle nivåer fra U16 og oppover, og han er nøyaktig det United egentlig ønsker seg – et fremadstormende talent med god bakgrunn. Han er imidlertid ikke klar for å spille for United riktig enda. Han er faktisk langt unna, og med det mener jeg å spille for et United som er forventet å kjempe om titler og ikke det United-laget som har ligger på 7. og 8. plass hele sesongen.

United ville imidlertid fått potensial i ham.

Atleticos beste spiss er Diego Costa, det 25 år gamle brasilianske beistet som har valgt å spille for Spania. Han er inne i sin beste sesong noensinne, og ingen Atletico-supportere snakker lenger om Radamel Falcao – stjernespissen fra forrige sesong.

David Moyes liker Costa veldig godt. Han vil bli dyr, men United har penger å bruke og de har også innsett at de må bruke penger.

Hvem ellers?

barcapedrofeirerennullPedro er ikke så fornøyd som han kunne være i Barcelona, og Martin Montoya, som kan spille på begge backplasser, forbereder seg på å forlate Camp Nou gratis. Begge er blitt vurdert, men samtidig ville det overrasket om United ikke har kontroll på de beste 200 spillerne i Spania.

Uansett hva som skjer nå i januar så vil United fortsette å kikke på spillere frem mot sommervinduet. Lagets mangler har blitt avslørt denne sesongen, og David Moyes har blitt fortalt at han får tid til å bygge «sitt United».

Han vet godt at det som er levert så langt ikke er godt nok. Det har han også fått høre, men han nyter fortsatt støtten fra de som sitter med innflytelse i klubben. De vet at det tar tid å skape sitt eget lag.

Det er imidlertid også en annen måte å se det på. At det er managerens mangler som er blitt avslørt, og at gode spillere mistrives fordi de blir bedt om å spille som de gjør. De er ikke over toppen, som noen mener.

Akkurat den diskusjonen vil nok bare fortsette og fortsette.