ronnie243

«Cristiano Ronaldo har trent godt og ekstra hele uka»

Publisert Sist oppdatert

Av: Andy Mitten, oversatt av Dag Langerød

Det er bare én uke siden jeg ankom Oslo, men likevel så alt enda bedre ut i Manchester United-verdenen da.

Sola skinte, optimismen var stor. Det er den fortsatt hos Erik ten Hag og spillerne, men ikke like stor grad hos mange supportere.

Et par mindre ting har så skjedd.

United tapte mot Atletico og ser tynne ut på topp. Selv om jeg likte 1. omgangen mot Atletico så ble Anthony Martial også skadet.

Søndag forlot Cristiano Ronaldo deretter Old Trafford uten tillatelse under 1-1-oppgjøret mot Rayo.

United har heller ikke klart å få på plass en ny spiller, siden de tre som kom for en liten stund siden.

Ingenting av dette betyr at verdenen går under, selv om man nesten skulle tro det hvis man kun var på sosiale medier.

Jeg gjorde en undersøkelse blant United-supportere torsdag om hvordan de tror sesongen ender. 7,4 prosent tror på topp-2, 28% tror på 3. eller 4. plass, 51 prosent på 5. eller 6. plass og 13 prosent på alt fra 7. plass og nedover.

Jeg kan ikke huske sist United-fans ikke hadde større tro.

Her er imidlertid noen fakta som er positive: Ronaldo har trent veldig godt hele uka, og har også trent ekstra med blant annet Alejandro Garnacho og Bruno Fernandes.

Garnacho, som ikke spilte i Thailand og Asia, har imponert trenerteamet veldig de siste ukene.

Det er heller ingen andre større skader.

Sommerkampene gikk også veldig bra.

Manageren trives.

Spillerne og de ansatte respekterer ham. Og stol på meg, jeg har snakket med mange av dem off the record og jeg fikk ikke de samme tilbakemeldingene om Ralf Rangnick.

tenhaggeee

Hvis du ønsker mer innsikt så traff moren til kompisen min, Matt Ford, manageren på butikken her om dagen. Etterpå sendte hun denne tekstmeldingen.

– Han virker hyggelig. Høy og slank. Han var sammen med kona si og datteren.

Dere skjønner at jeg tøyser om «innsikt» her, men poenget her er at vi snakker om en mann som lever et normalt liv i en ny by i stedet for på et hotell, som José Mourinho.

Ten Hag leier et hus i nærheten av det området hvor mange av spillerne bor, mens han leter etter noe mer permanent.

Ronaldo er et stort problem for Ten Hag, men noen fortalte med under Thailand- og Asia-turneen at Ten Hag «kommer til å ta kampen med Ronaldo og at han vil vinne den».

Ronaldo vil fortsatt forlate United, men United ser på andre spisser. De har én spesiell i mente, en som kan være en fysisk fyr på topp, siden de vet at de andre spissene ikke er av den typen.

Jeg tror på betydelig overgangsaktivitet frem til vinduet stenger, siden vi også har spillere som Eric Bailly som forstår at han ikke har noen fremtid i klubben.

Jeg forventer også at Frenkie de Jong drar fa Barcelona. Han ville nok foretrekke London fremfor Manchester, noe som ikke er ideelt, men Chelsea kan ikke kjøpe alle spillerne i hele verden.

Spesielt ikke når Nottingham Forest også forsøker seg på det.

frenkiee

Jeg snakket med en ledende agent torsdag, og han sa da:

– Chelsea har rotet det til. De har en ny eier som elsker oppmerksomheten ved å være sjef og flere agenter har regelrett brukt ham. Chelsea-sjefen leder an som om han spiller fotball manager. Strategien hans nå ser ut til å være å kapre andres avtaler, og det kan ikke sies å være noen strategi. Cucurella var på vei til City, og Frenkie var United og Barcelona enige om.

John Murtough har brukt så mye tid i Barcelona de siste månedene at han han kunne ha kjøpt et hus der nede. Barcelona har imidlertid ikke oppført seg bra her, spesielt mot De Jong selv.

Det hele er uansett frustrerende, og det er sånt som skjer når en fotballklubb ikke har vunnet på en stund.

United møtte for eksempel Ronaldos agent forrige uke. De trodde at møtet hadde gått bra, men i løpet av én time så begynte Ronaldo-leiren å briefe portugisisk presse om ting som overhodet ikke stemte overens med møtet.

Ingenting av dette ville skjedd hvis United vant ligaen, men i stedet ble det altså 6. plass forrige sesong.

De har imidlertid en plan B hvis De Jong ikke blir noe av.

Selv så kan jeg nesten ikke vente til sesongstart. Jeg er lei av alle de tøysete historiene som får ekstra oppmerksomhet hver dag siden det ikke er noe ordentlig fotball å skrive om.

Alle disse historiene får også oppmerksomhet fordi United er så store at redaktørene bare krever mer og mer fra journalistene sine. Det er noen veldig gode historier der ute, men veldig mye er også clickbait.

Det er for eksempel agenter som kobler sine egne spillere til United, og så supportere som blir gretne hvis de spillerne ikke signerer.

Sånn sett er overgangsmarkedet blitt en vits, uansett om United signerer spillere eller ikke – og supporterne må ta sin del av skylden for det. De klikker nemlig mer på disse overgangshistoriene enn på noe annet. Det igjen betyr enda flere overgangsrykter.

Det er som et race mot bunnen for kvalitet, og akkurat det er depressivt som journalist.

Jeg kan bruke måneder på en artikkel som du vet ikke kommer til å få i nærheten av lesertallene som ryktesøppelet får. Det er også supportere som er mer opptatt av overgangsrykter enn selve fotballen. Det er egne sosiale medier-kontoer kun for overganger, ikke for fotballenog det er journalister som aldri har vært på en fotballkamp som snakker om rykter hele tiden.

Selv når jeg skriver ordentlige artikler så er det noen United-supportere som er så miserable at de ikke kan ordentlig forstå dem.

Langt på vei er de blitt så miserable av alle de sinte clickbait-overskriftene og som Facebook vet så godt – den raskeste veien til et klikk er via sinne. Algoritmene er laget for å gjøre deg sint, for å få deg til å reagere.

Da jeg var i Oslo (fantastisk å treffe dere alle, forresten, men vær så snill, ikke fortell noen at jeg sang «Wooah, its Elanga!» på karaoken på Scotsman) så breaket jeg en historie om at Benni McCarthy ble den nye spisstreneren i United.

mccartht243

Jeg hadde kjent til dette i tre hele uker, men sa ingenting fordi jeg hadde kjent spilleren i 20 år. Hva positivt ville det gitt å fortelle at han ledet noen treningsøkter i United? Jeg trenger heller ikke å stresse med å fortelle alt jeg vet, og det er også derfor folk prater med meg.

Nyheten om Benni-ansettelsen ble imidlertid negativt tatt imot av noen.

Jeg så personer som langt på vei ikke vet noe om ham som skrev negative ting om at han var på vei til United. Hvorfor? Fordi han ikke var en tidligere United-spiller? Fordi de bare alltid er sinte på alt og alle?

Så er det ingen som vet om Benni McCarthy blir en suksess eller ikke, men jeg skal fortelle dere et par ting om ham.

Han er livslang United-supporter. Han var en spiss som spilte på høyeste nivå. Han er en den eneste sørafrikaneren som har vunnet Champions League. Han har jobbet med suksessrike managere som Mourinho og Queiroz. Han snakker fem språk. Han tok alle trenerkursene sine før han ble en suksessrik trener, selv med små budsjetter å jobbe med.

Han ble årets trener i Sør-Afrika i 2020/21, og avslo samme år et tilbud om å bli landets landslagtrener.

Han fortalte meg en gang en historie om da han tok med seg Amazula-laget sitt til en bortekamp i Afrikas Champions League, mot TP Mazembe i Kongo, et lag som har vunnet turneringen fem ganger. Laget hans hadde spilt uavgjort 0-0 hjemme. TP var dermed klare favoritter på sin hjemmebane, men Bennis lag fikk med seg 1-1 og gikk videre.

Benni McCarthy har ikke gjort ting på den enkle måten, men han har en fantastisk personlighet og er respektert av spillerne.

Bruno Fernandes gikk over til ham før den første treningsøkta, og ba ham om å gjenskape målet som slo United ut av Champions League i 2004.

brunofferan

McCarthy har også en sjanse med spillerne hvis de ser opp til ham fordi de vet at han har vunnet det de selv ønsker å vinne. I alle fall når de også ser entusiasmen og smilet hans.

Han fikk 80 landskamper for Sør-Afrika. Han var den første sørafrikaneren som scoret i et fotball-VM. Han ble landets første Champions League-vinner. Han er hel ved, og han fortalte meg en gang om sitt tidligeste minne fra fotballen.

– Det var å vokse opp i Hanover Park i Cape Town, og å spille i gangster-ligaen.

– Det førte til at jeg ble den personen jeg er i dag. Jeg var 12, men jeg spilte mot voksne menn. Da blir du fort voksen selv.

– Cape Town er full av gjenger, men all volden stanset opp da det var tid for å spille fotball om søndagene. Så blusset det opp igjen på mandagene.

– Det ble spilt store turneringer. Vi kalte det «Bundesliga», fordi «Bundes» var kvartalene mellom de rivaliserende gjengene hvor ingen turte å dra.

– Jeg spilte for en amerikansk gjeng, en velstående gjeng takket være narkotika-penger. Vi spilte i Brasils drakter, og vi hadde spillere som hadde spilt på høyere nivå. Turneringene handlet alltid om penger, og store penger også. Vi delte så etterpå de pengene mellom spillerne.

Jeg hadde selv blitt fortalt at han var en tjuv på togene i Cape Town da han var liten, og spurte ham om det var korrekt.

– Jeg var ikke en tjuv som stjal penger fra andre, men jeg stjal epler fra hager og gårder. Vi tok togene til disse gårdene, og så fylte vi bagene våre fulle med frukt. Ble vi tatt så ble vi banket opp. De pleide å si: «Fortell vennene dine at dette er det som skjer hvis de kommer til gården vår».

– Jeg ble imidlertid sjelden tatt. Jeg var for rask.

Så ikke den helt typiske fotballspilleren, altså.

Jeg likte det at Ten Hag fulgte McCarthy tett på treningsfeltet med spillerne før han bestemte seg. Jeg fant ikke noe negativt i det.

Og ja, jeg ønsker at United skal signere flere spillere i dette overgangsvinduet, men jeg stoler faktisk på manageren og han er viktigere enn enhver spiller.

tenhag3323

Denne sesongen kommer imidlertid til å bli tøff, og Ten Hag ønsker en større stall fordi han også tror at noen av spillerne kan slite med det mentale etter mesterskapet – uavhengig av om det er fordi det blir mange kamper i en tøff turnering eller fordi det ikke gikk bra. Han har tenkt på alt.

Derfor: Gi mannen en sjanse. Støtt ham i stedet for å klage om alt.

Her kan du lese flere eksklusive saker fra Mitten på united.no.

Om Andy Mitten:

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for fanzinet United We Stand og etter et langt liv som United-supporter, følger han United verden rundt.

Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver også fast for united.no og The Athletic.

Powered by Labrador CMS