60 mill og Chicharito for Bale?

United sa nei til det tilbudet, skriver Andy Mitten i en fersk artikkel om Uniteds spillerjakt.

Look below for Andy Mittens article in english.

Om spillerjakten

Av: Andy Mitten

Tottenham kontaktet Manchester United forrige uke med et ønske om å ta en prat om Gareth Bale. Det var de som tok kontakt. Ikke United.

Hele verden trodde da at Gareth Bales overgang til Bernabeu var nært forestående, og Madrid hadde allerede satt opp en scene for å presentere sin nye spiller, tidenes dyreste. Men alt var ikke som det virket.

Madrid forsøkte å få ned prisen, og tilbød Tottenham en avtale som ville gitt Tottenham avdrag på 25 millioner pund. Det var ikke hva Tottenham først hadde blitt enig med dem om. Derfor tok Tottenham kontakt med de andre klubbene som kunne ha råd til Bale.

Profil: Javier HernandezDe kontaktet United først.

De vet at United kan betale hele overgangssummen med en gang om de virkelig ville, og lurte på om United var villig til å betale 60 millioner pund pluss Javier Hernandez for Bale. United var interessert i Bale, men var ikke interessert i å selge Hernandez. De var heller ikke veldig gira på å betale 60 millioner pund – noe som ville vært det dobbelte av klubbens rekordkjøp til nå.

På en måte så henger det ikke helt sammen.

Hadde ikke Tottenham blitt enig med Madrid om en avtale på 100 millioner euro?  Det er 93 millioner pund. Hvorfor skulle Spurs verdsette Hernandez til 33 millioner pund? Uansett hvor god han egentlig er, så virket summen noe i overkant.

De gjorde det fordi avtalen med Madrid ikke er på 100 millioner Euro, og en av grunnene til at den ikke er det er Cristiano Ronaldo og hans representanter. Forresten, hater du det også når du hører ordet «representanter»?

Ronaldo og hans folk ønsker nemlig ikke at Bale skal være Real Madrids dyreste spiller.

Ronaldo kostet 96 millioner Euro. Madrid tilbød derfor Tottenham 90 millioner Euro. Det er 76 millioner pund. Det betyr at Tottenhams forslag til United verdsatte Hernandez til mer realistiske 16 millioner pund.

Men akkurat som United-fansen gjør det, så liker også David Moyes Hernandez. Han ønsker ikke å selge, selv om han var klar til å sende Nani til Tottenham som en del av dealen.

Ingenting ble konkludert mellom klubbene under den første kontakten, men samtalene stoppet ikke opp.

Ed Woodward møtte også Tottenham-topp Daniel Levy fredag, men fortsatt uten at noe konkret kom ut av det. Det er imidlertid godt å få dem i samtaler. Tottenham har solgt noen av sine aller beste spillere til United, og kommer uten tvil til å gjøre det igjen senere. Da Bale-samtalene ble lekket (av Tottenham) tre dager senere, fastslo en del at Tottenham ikke ville selge til en engelsk rival. Men er United egentlig en reel rival for Tottenham? Uten å virke altfor overlegen, er det ikke egentlig gitt at United vil ende i topp-4? United kjemper altså om tittelen. Tottenham kjemper om 4. plassen.

Vi er nå bare noen dager unna at overgangsvinduet stenger, og United har ikke signert en eneste spiller etter at David Moyes overtok. Hvis de ikke får tak i noen, så vil det etter hvert bli klart om det påvirker sesongen. Hvis United spiller godt, vinner serien og gjør det bra i Europa, så vil få bry seg.

United ble sagt å være desperate etter å sikre seg en offensiv, sentral midtbanespiller sommeren 2010 – Sneijder-sommeren, men de vant serien i 2011 og nådde da også den tredje Champions League-finalen på fire år. Forresten, les det igjen, tre Champions League-finaler på fire år.

United er imidlertid litt skeptiske nå. Det må de være.

De føler at de ble brukt av Cesc Fabregas tidligere i sommer, noe som også var tilfellet. Fabregas hevdet at han ikke hadde snakket med noen, men kunne han sagt det samme om agenten sin og de som representerer ham?

United følte at de ikke hadde noen grunn til å skjule at de hadde lagt inn et bud på Fabregas, at kommunikasjon med fansen er viktig i den nye æraen etter Ferguson og Gill, men det er nyanser og intriger som kan skapte trøbbel i en hver overgangssak.

Klubber gir informasjon til journalister sett fra deres perspektiv. Det gjør spillere også. En avtale kan av og til avhenge av informasjon fra så mye som seks ulike parter.

United ønsket at det første kjøpet i Woodward/Moyes-æraen skulle bli et stort navn: Fabregas.

Det skjedde ikke, men utelukk ikke en overgang i fremtiden (januar?) hvis han sliter med spilletid i Barcelona, og United fortsatt ønsker en offensiv midtbanespiller. Fabregas vil tjene både mer penger og få mer spilletid i United.

Så er det spørsmålet om Leighton Baines og Marouane Fellaini.

Du har kanskje lest det 695 ganger allerede, men United har vært interessert. De har budt også, men Everton ønsker ikke å selge. Det er de i sin fulle rett til, uansett om spilleren ønsker å dra eller ikke. Det er jo derfor de skriver kontrakter med spillere, og United brukte den samme taktikken da de avslo tilbud på Wayne Rooney.

Baines er Evertons beste spiller, og ville gitt 32 år gamle Patrice Evra en ny utfordring. United føler at det manglet forrige sesong, da Alexander Büttner var for fersk.

Fellaini viste hvor god han kan være i serieåpningen (mot United) forrige sesong. Jeg har selv sett ham live seks-sju ganger, så jeg stoler mest på det jeg har hørt fra andre. Det er verdt å legge merke til at han er såpass god at han er i førsteelleveren til et glimrende belgisk landslag. Han kan også direkte påvirke utfallet av kamper, men United har også Shinji Kagawa og Ryan Giggs som kan utgjøre en sånn forskjell. Kagawa ønsker ikke nok en sesong på benken.

Men vi kan bare nesen vente: Kanskje kommer Fellaini. Kanskje ikke. Det er hestehandel alt sammen for øyeblikket.

I det minste ser det ut som om Wayne Rooney blir. I det minste? Lagkameratene hans har vært klare på at han har ønsket seg til Chelsea helt siden april. Dette ble også kommunisert til Chelsea som har lagt inn to bud for ham. United stod imidlertid fjellstøtt. De tvilte aldri på profesjonaliteten hans på banen, selv om de hadde sine tvil om oppførselen hans mot Sir Alex Ferguson (som forresten fortsatt er på vei tilbake etter operasjonen sin, og ikke har noe å gjøre med førstelaget). Det er imidlertid to sider av alle saker.

Noen United-fans vil gå fra å slakte Rooney – som mange har gjort i løpet av sommeren – til å hylle ham. Er de hyklere som skifter mening bare fordi en spiller er god nok? Det får du selv avgjøre.

Uansett, reaksjonen mot Rooney under kamper har alltid vært positiv. Han har lagt merke til det, og kanskje har det overrasket ham etter en sommer med så mye negativitet mot ham.

United har også blitt tilbudt andre brukbare spillere. Madrids Mesut Özil ble tilbudt United av faren hans 16. august, for selv før Bale drar dit så har Madrid 11 midtbanespillere: Angel di Maria, Isco, Mesut özil, Kaka, Cristiano Ronaldo (som har indikert til United at han vil til United, bare ikke i sommer), Xabi Alonso, Luca Modric, Sami Khedira og nye og unge Asier Illarramendi, Casemiroog Jese.  Madrid spiller forresten med fem midtbanespillere i en 4-2-3-1-formasjon, to defensive og tre offensive midtbanespillere.

Fotballspillere ønsker imidlertid å spille, og derfor kan man forstå hvorfor Özil, som spilte 32 av 38 seriekamper og 10 av 12 Champions League-kamper i fjor, vurderer fremtiden sin. United sa imidlertid nei til Özil, siden han ikke var én av spillerne de var ute etter.

Men vil de gå tilbake til Real for ham nå? Det blir det opp til manageren å avgjøre – ikke journalistene.

United ønsker nemlig nye spillere. Det kommer til å skje mye nytt før mandag, men etter mandagen kan du heldigvis slappe av igjen og glemme sommerovergangene.

I alle fall frem til neste sommer.

 

mittena_artikkel_stor

 

Andy Mittens article in english.

On transfers

By: Andy Mitten

Tottenham Hotspur got in touch with Manchester United last week to talk about Gareth Bale. Not the other way around. The world thought that Bale’s arrival at the Bernabeu was imminent. Madrid had already built a stage to present their new player, set to be the most expensive in world football, but all wasn’t what it seemed.

Profil: Javier HernandezMadrid were trying to talk the price down and offered to pay in instalments of £25 million. That was not what Tottenham agreed. Tottenham turned to the clubs who could afford Bale, first to Manchester United. They know that United could pay in one go if needed and enquired if United were interested in paying £60 million plus Javier Hernandez for Bale. United were interested in Bale, but not selling Hernandez – and not paying £60 million either. That would be twice the club’s record transfer fee.

On one level, it didn’t stack up. Hadn’t Spurs agreed a €100 million deal with Madrid? That’s £93 million. Why would Spurs value Hernandez at £33 million? Great that he is, the figure seemed overblown. They did so because Madrid hadn’t agreed €100 million, partly because Cristiano Ronaldo’s ‘people’ – and don’t you just cringe when that phrase is used? – didn’t and don’t want Bale to be the most expensive player at the club. Ronaldo cost €96 million. Madrid offered €90 million for Bale, that’s £76 million. That would value Hernandez at a more realistic £16 million.

Like United fans, David Moyes likes Hernandez and doesn’t want him sold, though he was prepared to work Nani into any deal involving Bale. Nothing was concluded, but talks between the clubs didn’t stop.

Ed Woodward met Daniel Levy of Spurs on Friday. Still nothing concrete. It’s good for them to talk, though. Tottenham have sold some of their best players to United and there will douibtless be more. When the Bale talks were leaked (by Tottenham) three days later, some were adamant that Tottenham wouldn’t sell Bale to a domestic rival. But are United really considered a true rival to Spurs? Without being presumptuous, isn’t it a given that United will finish in the top four? United are fighting for the title, Spurs to finish fourth.

We’re days away from the transfer deadline and United haven’t signed a single player since David Moyes took charge. If United don’t sign anyone, how big a deal United’s lack of transfer activity is  will become apparent. If United play well, win the league and have a great run in Europe then few will be harking back to a dearth of signings. United were said to be desperate for an attacking midfielder in the summer of 2010 – the Sneijder summer – yet still won the league in 2011 and reached a third European Cup in four years. Read that again, three European Cup finals in four years.

United are being cagey. They have to be. They feel they were played by Fabregas earlier in the summer, which they were. Fabregas claimed that he hadn’t spoken to anybody. Could he say the same of his agent who represents him?

United felt they had nothing to hide in making it public that they’d bid for Fabregas, that communication with fans is important in the post-Ferguson and Gill era, but there are nuances and intricacies  to transfers which cloud any communication. Clubs brief journalists from their perspective, players too. Agreement can often rest on the input of six different vested parties.

United wanted the first signing of the Woodward/Moyes era to be a big name: Fabregas. That hasn’t happened, but don’t rule him out in the future if he’s not a regular starter for Barça and if United continue to feel the need for an attacking midfielder in, say, January. Fabregas could earn a lot more money playing in Manchester and get a lot more minutes.

Then there’s the question of Leighton Baines and Marouane Fellaini. United have been interested, you might have read that 695 times. They’ve bid too, but Everton don’t want to sell. That’s their right, irrespective of whether the player wants to leave or not. That, in their eyes, is why they signed contracts. United used the same theory in rebuffing all offers for Wayne Rooney. Baines is Everton’s best player and will provide a challenge for Patrice Evra, 32. United felt that was lacking last season from the still raw Alex Buttner. Fellaini showed what a handful he is on the opening day of last season. I’ve watched him live only six or seven times so I’m relying on what other people have told me about him, but he’s good enough to be a starter in an excellent Belgium team. He can be a game changer, but United also have Shinji Kagawa and Ryan Giggs who can come on and change games. Kagawa doesn’t want a season spent on the bench.

Let’s see. Maybe Fellaini will come, maybe not. It’s all horse trading at the moment with United doing little of the trading.

At least Wayne Rooney is set to stay. At least? His team mates have been under the firm impression that he wanted to leave for Chelsea since April. That was communicated to Chelsea, who bid twice for him. Yet United stood firm. They never doubted his professionalism as a player on the pitch, though they had doubts about his demeanour and his gripes with Sir Alex Ferguson (who continues to recover from an operation and has no say whatsoever on what goes on with the first team). There are two sides to that dispute.

Some United fans will go from slaughtering Rooney – which many did all summer – to cheering him. Hypocrites who are prepared to sacrifice their stance if a footballer is good enough? You decide.

Either way, the reaction to Rooney at matches was always positive. He saw that and maybe he was surprised at that given the negativity surrounding him all summer.

United have been offered decent players. Madrid’s Mesut Ozil was offered to United on August 16th by his father. Even before Bale arrives, Madrid have 11 midfielders: Angel di Maria, Isco, Mesut Ozil, Kaka, Cristiano Ronaldo (who has indicated to United that he wants to return, just not this summer), Xabi Alonso, Luca Modric, Sami Khedira and new youthful new additions Asier Illarramendi, Casemiro and Jese. Madrid play five midfielders in a 4-2-3-1 formation, two holding midfielders and three attacking midfielders.

Players want to play and you can see why Ozil, who featured in 32 of Madrid’s 38 league games last season and ten of their 12 Champions League games, is considering his future. United initially rejected Ozil as he wasn’t one of their targets.

Will they return? That’s for the manager who makes the decisions, not the journalist who reports on what’s happening.

With United wanting new additions, there will be twists and turns until Monday evening. Then you can switch your brain off and forget about the summer transfers – until next year.