– United vil bli bedre hvis Fletcher får makt

Publisert Sist oppdatert

Vi ba nylig om deres spørsmål til Andy Mitten, og én av verdens mest kunnskapsrike og informerte United-personer har allerede svar på spørsmål om overgangsvinduet og en eventuell utbygging av Old Trafford.

TIDLIGERE SVAR FRA MITTEN:

Denne gangen svarer han på spørsmål om Uniteds to nye direktører – fotballdirektør John Murtough og teknisk direktør Darren Fletcher.


Kjenner du John Murtough og Darren Fletcher? Hva vil de bidra med for United i sine nye roller som footballdirektør og teknisk direktør?

 

Andy Mittens svar, oversatt av Dag Langerød

Ja, jeg kjenner begge.

Darren er veldig oppvakt, elsker fotball og er besatt av taktikk. Det har gått så langt nå at han er blitt frustrert over seg selv – frustrert over at han ikke lenger kan se en fotballkamp som en vanlig supporter fordi han rett og slett blir for opptatt av det taktiske spillet.

Han ser en masse fotball, bade engelsk og europeisk. Jeg har møtt ham på kamper nylig, og spurt ham enkle spørsmål som «Hvordan bryter United gjennom her?» Til det har jeg fått veldig detaljerte svar.

Jeg skal innrømme at jeg elsker å lytte til ham, på samme måte som jeg gjorde det da jeg intervjuet ham som spiller. Han er en interessant person.

Ole Gunnar ønsket også å få inn Darren.

IMPONERTE SOLSKJÆR: Darren Fletcher, Uniteds nye tekniske direktør.

Han kjenner ham fra tiden sammen som spillere. Han stoler på vurderingene hans. Darren kom tilbake på Carrington allerede før jul for å hjelpe til med 15- og 16-åringene, like etter at han hadde fullført UEFA A-lisensen sin.

Før det så tok han en liten pause fra alt for å bli vant til sitt nye liv etter fotballkarrieren – en karriere som ikke endte altfor bra i Stoke. Han trivdes ikke der.

Ole følte også at det trengtes enda en trener nå under coronakrisen. Darren kom inn, noe som åpnet for flere daglige samtaler med Ole – som ble imponert av intelligensen hans – ikke minst den emosjonelle intelligensen. Sulten hans og arbeidskapasiteten passet også godt inn i den grunnleggende kulturen United nå har og ønsker bevare på fotballsiden.

Darren tok altså vare på sjansen han fikk. Det har vært andre eks-spillere som ikke har gjort det samme inntrykket som han gjorde.

Personlig så synes jeg det er en bra ansettelse. United vil bli bedre med Darren Fletcher. Spesielt hvis han får makt. Han kan snakke med mulige fremtidige spillere, og snakke deres eget språk. Det er positivt.

Det ville også vært en skam å ikke bruke talentet hans. Spesielt siden han fortsatt bor i nærheten – på samme sted som han har bodd med familien sin i hele sitt voksne liv.

Tenk så et par sekunder på hva du hadde følt hvis City hadde sett talentet hans og ansatt ham der…

John Murtough har vært i klubben siden 2014.

Jeg besøkte ham på The Cliff i 2019, og tilbragte da fire timer sammen med ham. Vi diskuterte alle områder i United. Mens vi var der så var det foreldre til spillerne som ringte ham, kom opp til ham og en masse trenere som også sa hei. Han kjenner alle.

JOHN MURTOUGH: Unitds nye fotballdirektør.

Han er også en Manchester-gutt, en United-supporter som har gjort en stor jobb med akademiet – en jobb som var nødvendig. Han har imidlertid holdt en lav profil, fordi det er det han trives med.

Det er heller ikke så lett å hente en ny spiller på flyplassen hvis du er kjent av alle.

Jeg møtte ham nylig på en kvinnekamp, og tok en kopp te med ham. Han gjorde mye av arbeidet med å få på plass kvinnelaget, og han lyktes med det.

Da jeg møtte ham hadde han akkurat kommet ut av karantene etter å ha fullført overgangen til Amad Diallo i Atalanta. På samme måte så var det han som tok med seg Hannibal Mejbri til Oslo da United møtte Kristiansund der i 2019. De på toppen stoler på ham.

Det var David Moyes som tok med seg John til United, og han tok med seg det som kalles «elite performance». Han var nemlig veldig involvert i det som i Premier League kalles EPPP. (Premier League Elite Player Performance Plan).

Han kom inn fra andre siden av bordet for å lede akademiet, og gjorde det bra. Han viste også at han kan være en «fixer» og hadde forståelse for absolutt alt på fotballsiden av United, ikke bare akademiet.

Så 23 års erfaring, sju av dem i United, var det som ga John rollen som fotballdirektør.

47-åringen jobbet ikke bare med akademiet. Han var også sentral i flere ansettelser. Han hentet inn Steve Brown, som er det som heter «head of recruitment», og all endringen i måten United rekrutterte på ble ledet av John og hans team.

Han tok også noen upopulære valg, han fjernet noen populære personer internt, men rekrutteringen har tatt seg opp.

Han vil fortsatt rapportere til Ed Woodward. Han er den eneste personen på fotballsiden – foruten Ole Gunnar – som gjør det.

En bekymring blant fansen er at det er Woodward som fortsatt har kontrollen. De tenker på ham som en bankmann som kan lite fotball og også la alt til rette for Glazer-overtakelsen tilbake i tid, men Woodward insisterer på at han ikke tar noen fotballavgjørelser.

Det var imidlertid han som gjennomførte disse to ansettelsene.

Darren er høyprofilert, men United valgte altså ikke en velkjent sportsdirektør.

Selv så mener jeg at begge a) trenger genuin makt for å kunne ta avgjørelser om hvem som skal inn, og b) trenger tid før de kan bli dømt.

Til slutt handler imidlertid alt om resultater. Hvis United ligger på 8. plass på tabellen neste sesong så vil det komme kritikk fra alle. Hvis United lykkes så vil de få ros.

Om Andy Mitten:

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for fanzinet United We Stand og etter et langt liv som United-supporter, følger han United verden rundt.

Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver også fast for united.no og The Athletic.

Powered by Labrador CMS