Donny (1)

– Donny lar seg ikke knekke

Benket i United, vraket fra det nederlandske landslaget. Hva blir det neste for Donny van de Beek? – Jeg er sikker på at han vil slå tilbake, sier Andries Ulderink.

Publisert Sist oppdatert

Ulderink er Van den Beek sin gamle ungdomstrener fra Ajax-tiden, og mener den mentale styrken er et av lysluggens varemerke. 

Det mest dekkende en kan skrive om Donny van de Beeks tid i Manchester United så langt, er et eneste stort spørsmålstegn.

Før Nederlands viktige landskamper mot Montenegro og Norge er lysluggen også vraket fra Louis van Gaals tropp, og utsiktene til mer spilletid i United ser ikke lyse ut.

Agenten: Prøvde på klubbskifte

Van de Beeks tidligere trener er imidlertid trygg på at spilleren er mentalt sterk nok til å tåle motgangen, men understreker samtidig viktigheten av at han får vesentlig mer spilletid denne sesongen sammenlignet med i 2020/21.

Så langt ser det ikke lyst ut for Van de Beek.

donnyeew
FÅR IKKE TILLIT: Ole Gunnar Solskjær har flere ganger påpekt at Donny van de Beek vil få sine sjanser, men så langt har det blitt veldig få av dem.

Det gikk ikke på skinner for Van de Beeks i debutsesongen og en ulykke kommer som kjent aldri alene.

Etter skuffelsen med United i debutsesongen, ble han snytt for EM-spill på grunn av skade.

Jeg har forsøkt å finne en klubb til Donny. Alle kjenner til situasjonen hans. Vi har jobbet meget hardt, men Manchester United har blokkert alt.Guido Albers, Van de Beeks agent

I høst ble han også vraket fra landslaget da Louis van Gaal tok ut sin første tropp. Van Gaal begrunnet det med lite spilletid under Ole Gunnar Solskjær. Akkurat der er det vanskelig å argumentere mot Uniteds eks-manager.

Det har blitt mye benkesliting for Van de Beek i United og spillerens agent Guido Albers er ikke fornøyd. Da transfervinduet stengte, la ikke agenten skjul på at han hadde brukt mye tid i sommer i forsøk på å få til en transfer, lån eller permanent, for Van de Beek.

Til Voetbal International utdypet Albers situasjonen.

– Jeg har forsøkt å finne en klubb til Donny. Alle kjenner til situasjonen hans. Vi har jobbet meget hardt, men Manchester United har blokkert alt. Det var stor interesse fra Italia, Tyskland og England.

For ett år siden derimot følte nok mange supportere at kjøpet av Van de Beek skulle være en smart investering av United. Til og med til en grei pris, 35 millioner pund. Et kjøp som på sikt kunne heve laget, i det minste styrke bredden i stallen.

Den da 23 år gamle spilleren var en av flere i Ajax som hadde sjarmert fotball-Europa gjennom flere sesonger.

Vi snakker kvalitet

«En vinner» var tittelen på United-Supporterens oktober-utgave forrige sesong.

Tittelen var et sitat fra Andries Ulderink, hans tidligere trener i Jong Ajax.

Ulderink fortalte villig vekk om midtbanespilleren han hadde, og fortsatt har, en urokkelig tro på. På det tidspunktet hadde Van de Beek scoret mot Crystal Palace på Old Trafford i ligadebuten og fått noen få innhopp. 

Manchester United v Manchester City - Premier League
MEST INNHOPP FRA BENKEN: Donny van de Beek starter sjelden for United. Her kommer han inn som innbytter mot City idet Solskjærs foretrukne valg på sentral midtbane, Fred, går ut.

«Trygg med ballen i beina, god til å posisjonere seg, en imponerende årvåkenhet, dyktig på løp som gjør det lettere for lagkameratene, og beholder roen før den siste pasningen eller siste skuddet», var noen av beskrivelsene fra Ulderink. 

– Vi snakker om kvalitet her, sa eks-treneren ivrig.

Det utsagnet var det ingen grunn til å betvile, heller ikke den dype analysen til Supporterklubbens ansvarlige redaktør, Dag Langerød, som i september for vel et år siden slo fast at:

* Van de Beek kommer til å gjøre United bedre.

* Med Van de Beek blir United enda bedre til å bryte ned lavtliggende motstandere og enda bedre i overgangsspillet.

* Han kan bli helt avgjørende i utviklingen av det offensive presspillet.

Netherlands v Spain - International Friendly
MISTET LANDSLAGSPLASSEN: Donny van de Beek jubler med tidligere United-spiller Memphis Depay. Nå er lysluggen ute av landslagstroppen til Nederland.

Langerød trakk også fram noen momenter som talte for at vi hadde fått en kvalitetsspiller, som:

* At Donny hadde stått over kun én ligakamp de siste tre årene.

* At han hvert av de tre årene i forveien hadde scoret et tosifret antall mål fra sin midt­baneposisjon.

* Og at han de to årene i forveien hadde levert til sammen 17 mål og 15 målgivende i ligaen, eller et målpoeng hvert 136. minutt

* I 19/20-sesongen skapte han 41 målsjanser på bare 24 kamper i Nederland.

* 23 år gammel hadde han 45 europacupkamper, én Champions League-semifinale, én Europa League-finale og ni mål i Europa.

Dag Langerød stilte egentlig bare ett spørsmål ved kjøpet, et spørsmål som dessverre virker å være like aktuelt i dag.

– Hvor skal Uniteds nummer 34 spille?

Få sjanser fra start 

Fasiten fra debutsesongen i United-trøya ble 15 kamper fra start og 21 innhopp i alle turneringer av Uniteds totalt 61 kamper.

Det supporterne ofte måler nye spillere på, er hvordan de bidrar i ligakampene. Van de Beek fikk beskjedne fire starter i ligaen, hvorav to av dem var av mindre betydning (den inneklemte Leicester-kampen 11. mai og ligaavslutningen halvannen uke etter).

Juan Mata, som heller ikke var sentral forrige sesong, hadde til sammenligning seks starter i ligaen.

jads
TØFF SESONG: Jadon Sancho (t.v) og Donny van de Beek (t.h) har fått lite spilletid etter overgangen til United. Aaron Wan-Bissaka (i midten) har spilt regelmessig, men slitt med formen denne sesongen.

Blant de andre midtbanespillerne, startet Fernandes 35, Fred 30, McTominay 24, Pogba 21 og Matic 12. Det var først i den aller siste ligakampen, mot Wolverhampton borte, supporterne følte at de fikk se den spilleren i Van de Beek de hadde håpet å se mye mer av.

Utover i kampen vant han baller, traff med pasningene, løp og presset overalt – og vant rett og slett midtbanekrigen, i tillegg til å skaffe straffen som ble matchavgjørende da United vant 2-1.

Men dette var altså unntaket, for den lysluggede midtbanespilleren fant seg ikke helt til rette i knapt noen av de andre opptredenene.

Det er tungt mentalt, men jeg trener hardt hver eneste dag og forsøker å forbedre meg og vente på sjansen. Det er det eneste jeg kan gjøre. Når øyeblikket kommer, må jeg bare sørge for å være klarDonny van de Beek til Rio Ferdinands Toutube-kanal «Five»

Gjennom sesongen måtte han tåle avis­overskrifter som «cellist på rockekonsert» og «Viste Donny hva United trenger på midtbanen» – da Scott McTominay leverte en solid kamp og overtidsscoring mot West Ham i FA-cupen.

I et intervju på Rio Ferdinands video-kanal, «Five», i begynnelsen av september i år, sa Van de Beek selv at han var fornøyd med starten på forrige sesong, men at det ble vanskelig da han følte at han aldri kom inn på laget. 

donny2333
POSITIV: Donny van de Beek leverte en god kamp i ligaavslutningen mot Wolverhampton sist sesong. Dessverre har ikke lysluggen klart å bygge videre på den gode opplevelsen.

– Det er tungt mentalt, men jeg trener hardt hver eneste dag og forsøker å forbedre meg og vente på sjansen. Det er det eneste jeg kan gjøre. Når øyeblikket kommer, må jeg bare sørge for å være klar, sa han i det intervjuet. 

Han fortalte også at han forsøker å være en del av laget og involvere seg i spillergruppa også når han ikke får spilletid.

– Når jeg ikke spiller, prøver jeg å hjelpe de andre og fremstå positiv. Å bare sitte der og være sint, er ikke nøkkelen for å få spilletid. Innimellom kjenner man på et sinne, men det gjør alle spillere. Du må bare trene hardt og involvere deg for at det ikke skal bli lett for manageren å utelate deg, sa han. 

Ble merkbart sterkere

I løpet av sommeren ble 24-åringen merkbart bedre fysisk trent og sterkere.

Da han tok over kapteinsbindet de siste 20 minuttene i treningskampen, kommenterte Harry Maguire på sosiale medier på fleip «Don’t stretch that armband» med hentydning til Van de Beeks muskler.

Det var lett å tenke at han ville bli mer inkludert etter sin første hele sommeroppkjøring. Basert på mye tillit i treningskampene og at flere av de faste så vidt hadde rukket innom treningsanlegget Carrington etter et langt EM, et mesterskap Donny selv mistet på grunn av skade, var det mange som ventet å se ham i sesongåpningen mot Leeds.

Tottenham Hotspur v Manchester United - Premier League
MENTALT STERK: Andries Ulderink beskriver Donny van de Beek som en spiller med solid mental styrke. Den får nederlenderen bruk for i en tøff tid.

Men igjen endte han opp som ubenyttet på benken.

Det har også blitt mye benkesliting denne høsten. Fasit etter de seks første ligakampene er seks minutter på banen.

Da United i sommer presenterte nye drakter med den nye sponsoren Teamviewer, skrev en kar syrlig på Twitter «A bit strange having the name on front of the shirt» med et bilde av Van de Beek. 

– Konkurransen er tøff 

Andries Ulderink mener det fremdeles er grunn til å smøre seg med tålmodighet. Han forteller at han ser de fleste av Uniteds kamper på TV.  

– De andre gode spillerne blir brukt i posisjonene som Donny passer best i, som Fernandes og Pogba. Også McTominay og Fred gjør en stor jobb, så konkurransen er skarp. Når United spiller bra uten Donny er det selvsagt vanskelig å slå seg inn på laget. Det tar ikke bort det faktum at debutsesongen var vanskelig for ham, sier Ulderink til United-Supporteren.

LÆRER MYE: – Slik jeg kjenner ham så er han en spiller og type som lærer av nye opplevelser og situasjoner. Mentalt er han meget sterk, sier Andries Ulderink.
LÆRER MYE: – Slik jeg kjenner ham så er han en spiller og type som lærer av nye opplevelser og situasjoner. Mentalt er han meget sterk, sier Andries Ulderink.

– Tror du Donny kan slå tilbake denne sesongen, og i så fall hvorfor?

– Ja, garantert! Slik jeg kjenner ham så er han en spiller og type som lærer av nye opplevelser og situasjoner. Mentalt er han meget sterk. Han er profesjonell til fingertuppene. Jeg er sikker på Donny klarer å kjempe seg inn på laget, om ikke denne sesongen så i hvert fall i 22/23. Donny lærer også av de spillerne han konkurrerer mot, og derfor er jeg sikker på at han kommer sterkere tilbake hvis manageren trenger han, mener Ulderink.

United-karrieren startet lovende for Van de Beek med 7 av 10 på spillerbørsen til united.no og følgende rapport:

«Nederlenderen gjorde den jobben han er satt til å gjøre ganske så bra gjennom det meste av kampen, selv om det var visse feilvalg i avgjørende situasjoner. Føler fortsatt at han bidrar til at vi nå ser bra ut, og belønnes for det på børsen» etter de 23 minuttene mot Crystal Palace i debuten.

Han er profesjonell til fingertuppene. Jeg er sikker på Donny klarer å kjempe seg inn på laget, om ikke denne sesongen så i hvert fall i 22/23-sesongen.Andries Ulderink, Van de Beeks ungdomstrener i Ajax

 

Etter det har det imidlertid blitt lite å rope hurra for.

Da status ble gjort opp etter fjorårssesongen sendte leserne ham inn på 17. plass med snittet 5,91 per kamp.

Midtbanespillerne han konkurrerer om en plass med, fikk langt bedre. Som Bruno Fernandes med 6,48, Scott McTominay 6,27, Paul Pogba 6,16 og Fred 6,09, alle med betydelig flere kamper. 

TØFF KONKURRANSE: Bruno Fernandes og Donny van de Beek kjemper om den samme plassen på Uniteds midtbane.
TØFF KONKURRANSE: Bruno Fernandes og Donny van de Beek kjemper om den samme plassen på Uniteds midtbane.

I tillegg til scoringen mot Crystal Palace, har lysluggen to målgivende til nå (per 11. november).

Den ene kom på dagen han fylte 24 år, 18. april, da Burnley ble slått 3-1 på Old Trafford. I stedet for å skyte selv fra spiss vinkel tre minutter på overtid, ga han Edinson Cavani blank kasse på kloss hold.

Jeg må bare stole på at Ole lar meg gå hvis han ikke trenger meg mer. Ole sa at han trenger meg og vil beholde meg, at han ser hva jeg gjør hver eneste dagDonny van de Beek til Rio Ferdinands Toutube-kanal «Five»

Den andre målgivende kom da United avanserte mot Brighton i ligacupen, med en assist til Juan Mata. Legger vi godviljen til var det vel nesten som målgivende å regne da han hoppet over ballen før Mason Greenwoods scoring i semifinaletapet mot Leicester i FA-cupen. 

Til tross for agentens klaging på United, var klubben, ifølge spilleren, selv klar på han skulle bli værende allerede før overgangsvinduet stengte i sommer.

– Jeg må bare stole på at Ole lar meg gå hvis han ikke trenger meg mer. Ole sa at han trenger meg og vil beholde meg, at han ser hva jeg gjør hver eneste dag, sa Van de Beek i det nevnte intervjuet med Rio Ferdinand.

– Jeg føler meg i bra form og håper jeg kan vise folk hva jeg er god for. Jeg er sterkere fysisk og det ene året med erfaring i England har utgjort en forskjell.

Hvor bør Van de Beek spille?

I Ajax spilte Van de Beek omtrent like mange kamper på sentral midtbane som til høyre i klubbens klassiske 4-3-3-formasjon.

Men han hadde også noen kamper på venstresiden, i tillegg til at Ajax i noen få tilfeller brukte andre formasjoner.

De gangene Ajax benyttet 4-2-3-1, som Solskjær ofte gjør i United, spilte han som den ene av de defensive midtbanespillerne. Da han ble utfordret av Rio Ferdinand på hva som er favorittposisjonen, svarte han imidlertid lite konkret.

KUNNE BEKLE FLERE ROLLER: I Ajax var Donny van de Beek en fleksibel spiller som kunne opptre i ulike posisjoner.
KUNNE BEKLE FLERE ROLLER: I Ajax var Donny van de Beek en fleksibel spiller som kunne opptre i ulike posisjoner.

– Det er vanskelig å svare fordi det avhenger av hvordan laget spiller. Slik United spiller nå, er det beste for meg å være nummer 6 eller 8. Men jeg vil bare spille, så det har ikke noe å si for min del, sa Donny, som samtidig kunne fortelle at Wesley Sneijder var hans forbilde som ung og at Luka Modric er den aktive spilleren han beundrer mest.

Med 6-er tenker han på den som er lengst nede i banen og frakter ballen fra forsvaret og opp. 8-er er den midtbanespilleren som spiller mer boks til boks.

Mike Phelan fortalte meg at Donny ble kjøpt delvis for å forsterke troppen, og roste også anvendeligheten hans. Jeg fikk aldri inntrykket av at han ble hentet inn som en stjernesignering à la Jadon Sancho.Andy Mitten

I fem av de 15 kampene Donny startet forrige sesong, spilte han i Bruno-rollen. I seks kamper startet han som en av de to bak i 4-2-3-1, i to kamper som venstre ving i 4-2-3-1 og i èn kamp som indreløper i diamant.

Da han fikk de første 45 minuttene mot Young Boys i september, var det som kjent som defensiv midtbane sammen med Fred.

Gjennom 22 innhopp (per 28. september) har han erstattet Fernandes bare fem ganger. Han har slik sett ikke fremstått som noen åpenbar Bruno-vikar, og faktisk kommet inn for elleve forskjellige spillere. 

TROR PÅ DONNY: Andries Ulderink er Van de Beeks ungdomstrener fra Ajax-tiden. Han er sikker på at lysluggen vil slå tilbake.
TROR PÅ DONNY: Andries Ulderink er Van de Beeks ungdomstrener fra Ajax-tiden. Han er sikker på at lysluggen vil slå tilbake.

 I Æresdivisjonen scoret han 28 mål og ga 23 målgivende på sine 118 kamper for Ajax.

Andries Ulderink, som før han trente Van de Beek i Jong Ajax, også fulgte ham tett som talentspeider, mener han er best som 6-er eller 8-er, eller muligens også som nummer 10.

– Jeg så at han noen ganger ble brukt ute på kanten, men der synes ikke jeg man får ut det beste av Donny. Han bør spille i en av de to, tre posisjonene jeg har nevnt.

US-spaltist Andy Mitten viste tidligere i år til en samtale med assistentmanager Mike Phelan om årsaken til at United hentet Van de Beek fra Ajax. 

– Mike fortalte meg at Donny ble kjøpt delvis for å forsterke troppen, og roste også anvendeligheten hans. Jeg fikk aldri inntrykket av at han ble hentet inn som en stjernesignering à la Jadon Sancho.

 Mitten snakket også med Steven Pienaar, eks Borussia Dortmund og Everton, som nå trener Ajax’ U18-lag. Pienaar var overbevist om at Van de Beek var en god United-signering, men la til at han måtte få minst ett år på å tilpasse seg ligaen og mente at hans egen vei – fra Nederland via Tyskland og så til Premier League – var en bedre måte å komme tilpasset på til Premier League.

– En ny situasjon for Donny

United-supporterne har sett spillere bruke tid til å tilpasse seg livet i United også tidligere.

Patrice Evra, Gary Pallister og Nemanja Vidic er kanskje tre av de beste eksemplene.

Også Fred hadde en svak debutsesong, men fremstår som en mye bedre spiller i dag.

SLO TILBAKE: Memphis Depay hadde en tøff tid i United, men fikk fart på karrieren etter at han forlot Old Trafford.
SLO TILBAKE: Memphis Depay hadde en tøff tid i United, men fikk fart på karrieren etter at han forlot Old Trafford.

På den annen side har vi sett Memphis Depay, også han nederlender, ikke få til all verden det halvannet året han ikledde seg United-trøya – for så å bli en toppspiller for Lyon, Barcelona og det nederlandske landslaget.

Van de Beek uttalte i intervjuet med Rio Ferdinand at det er vanskelig å kommentere Depays situasjon, fordi han var yngre (21 år mot Van de Beeks 23, red.anm.)  da han ankom Old Trafford.

– Ja, han ble bedre i andre klubber, men det kan hende han hadde utviklet seg også i United og blitt minst like god, noe vi ikke vet noe om, sa Van de Beek.

Lite spilletid de siste tolv månedene er ifølge Andries Ulderink første gang Van de Beek møter virkelige hinder i sin karriere. Uniteds nummer 34 har med andre ord ingen tidligere erfaring med skjær i sjøen. 

– Ja, motgangen nå er den første han har møtt så langt jeg vet. Det var ikke noe i de to årene jeg trente ham i hvert fall, og før det var jeg jo speider og så han en god del da også. Han var etablert på U19-laget og tok kjapt steget til Jong Ajax da jeg var trener. Det gikk også raskt fra U19 til A-laget via et halvår på Jong Ajax.

– Han mistet også europamesterskapet med Nederland, med andre ord enda en dårlig opplevelse etter en vanskelig førstesesong i United …

– Ja, han ønsket naturligvis veldig gjerne å spille for Nederland i EM, men jeg skal si deg én ting om Donny og det er at to slike tilbakeslag vil ikke knekke ham. Jeg er ikke bekymret i det hele tatt, og vet at han vil komme tilbake sterkere. Personen Donny van de Beek vet hva han vil og til slutt vil han oppnå det.

I England er det mye jevnere mellom topp og bunn. Alle lag er velorganiserte, alle lag er sterke fysisk og nivået i hver eneste ligakamp er massivt. Det er helt logisk at man må bruke litt tid til å tilvenne seg Premier LeagueAndries Ulderink, Van de Beeks ungdomstrener i Ajax

 

Donny liker å sette seg nye mål i karrieren og han liker å bli utfordret. De som måtte tro at Donny gir opp bare fordi han har møtt på et par tøffe tilbakeslag, kan jeg si definitivt nei. Han er bare ikke sånn. Han liker å kjempe og liker å bli utfordret og dette er en kamp han skal vinne. Donny kommer tilbake både bedre og sterkere, det vet jeg.

– Æresdivisjonen holder et høyt nivå, men det er likevel stor forskjell fra Premier League. Kanskje den store overgangen er blitt undervurdert?

– Jeg tror ikke han har undervurdert det, men det er helt normalt, spesielt i så ung alder, å bruke litt tid når du kommer fra et annet land og tilvenne seg både spillestil, lag og trening. Donny spilte riktignok noen kamper for Ajax i Champions League, men fysikken, tempoet og intensiteten i Premier League er noe helt annet enn hva han har erfart tidligere i sin karriere.

Manchester United v Liverpool - Premier League
STJERNESPEKKET BENK: Donny van de Beek er ikke den eneste United-spilleren som sliter med spilletid om dagen. Uniteds benk mot byrivalen City viser hvor mange stjerner som sliter med å spille seg til en fast plass på Uniteds-laget.

– Den største forskjellen på nederlandsk og engelsk liga er at noen kamper i løpet av sesongen er enkle hvis du er i Ajax. Det er motstandere som Ajax er rimelig sikre på at de vil vinne mot, spesielt på hjemmebane, og seirer på 5-0 og 6-0 er ikke uvanlig. I England derimot er det mye jevnere mellom topp og bunn. Alle lag er velorganiserte, alle lag er sterke fysisk og nivået i hver eneste ligakamp er massivt. Det er helt logisk at man må bruke litt tid til å tilvenne seg Premier League, presiserer Van de Beeks eks-trener som i dag er assistentmanager i Twente.

– Avhengig av mer spilletid

Van de Beek spilte 36 av Uniteds 61 kamper forrige sesong, men fikk bare 40 minutters spilletid i snitt per kamp.

90-minuttere er blitt sjelden vare for midtbanespilleren som «alltid» spilte i Ajax. Av potensielt 69 hele kamper i United, har han kun spilt åtte 90-minuttere (per 28. september).

Hans tidligere trener sier til United-Supporteren at det er ytterst viktig for spillerens karriere og utvikling å få betydelig mer spilletid denne sesongen.

Donny
AVGJØRENDE TID FORAN SEG: Donny van de Beeks videre utvikling vil lide om han ikke får flere muligheter i United.

– Det er viktig for Donny å spille mellom 20 og 30 kamper denne sesongen og da mener jeg 90-minutters kamper eller i hvert fall nesten hele kamper. Det er viktig for utviklingen hans å få såpass med spilletid. Ett år uten mye spilletid gjør ikke så mye, men to strake sesonger uten mye spilletid er ikke bra. For å utvikles er det viktig at Donny får en god del flere kamper slik at han kommer opp mot det nivået som kreves i United, og det er 40 til 60 kamper per sesong.

Selv er Van de Beek, igjen referert fra intervjuet med Rio Ferdinand, klar for utfordringen.

– I fotball kan en manager aldri love noe som helst, jeg må bare gripe muligheten når den kommer. Du er nødt til å spille kamper for å få vist ditt aller beste. Det holder ikke med bare en kamp i måneden. Målet er å bli en spiller manageren kan regne med.  

Denne saken stod på trykk i den siste utgaven av medlemsbladet United-Supporteren.

Powered by Labrador CMS