Andre Onana

– Dette gjør meg trygg på at han er et godt valg

Publisert Sist oppdatert

André Onana ligger an til å bli ny Manchester United-keeper.

Kameruneren skal ifølge blant andre Fabrizio Romano være enig med klubben om de personlige betingelsene, og forventningen er at United vil komme til enighet med Inter om en overgang i løpet av få dager.

I så fall får vi inn en spiller Erik ten Hag har svært god kjennskap til, da Onana spilte i Ajax under hele nederlenderens periode som Ajax-manager, fra desember 2017 til i fjor sommer.

På bakgrunn av deres fortid sammen i nederlandsk fotball har vi tatt en prat med fotballkommentator og Æresdivisjon-ekspert Paul Thomas Clay, som fulgte de to tett frem til de forsvant til hver sin klubb – United og Inter – i fjor sommer.

Han har stor tro på at Onana vil være godt kjøp, mye med tanke på at Ten Hag vet hva han får etter en lang fortid sammen i Ajax.

– Det er først og fremst det som gjør meg trygg på at det er et godt valg, sier Clay til united.no.

Valencia CF v AFC Ajax: Group H - UEFA Champions League
GOD KJENNSKAP TIL HVERANDRE: Erik ten Hag og André Onana.

 

– En utrolig god teknikk

Clay utdyper hva han mener er Onanas fremste kvaliteter som målvakt.

– Han har et bredt spekter av kvaliteter, men det som kanskje først og fremst slår meg er at han har en utrolig god teknikk – altså med ballen i beina.

Det skal en lang fortid i akademiet til Barcelona ha æren for, samt en «videreutdanning» i Ajax.

– Han er jo flaska opp delvis i La Masia-akademiet i Barcelona og tatt resten av utdannelsen sin på De Toekomst i Ajax. Du får jo ikke en potensielt bedre skolering enn akkurat det. Også med tanke på den fotballen Ten Hag ønsker å spille.

– Så han er veldig god med ballen i beina, en flink igangsetter og trygg. Med ham kan du uten å bli nervøs sende ballen tilbake til egen keeper.

– Det er noen lag hvor du får hjertet i halsen når du ser keeperen skal håndtere ballen med beina. Sånn er det ikke med ham i det hele tatt.

IMG_-eobnzi
FØLGER NEDERLANDSK FOTBALL TETT: Paul Thomas Clay.

Utviklet feltarbeidet

Clay beskriver Onana også som «ekstremt god reaksjonssterk på strek, stor og sterk, god én mot én», i tillegg til at han også har fått med seg en utvikling på et annet område det siste året.

– Tidligere har jeg snakket litt om at han har litt å gå på i feltarbeidet, men jeg så noen statistikker nå på den sesongen som var – jeg har ikke fulgt ham like tett i Inter som jeg gjorde i Ajax naturligvis – men han vinner mange av de duellene i feltet også.

– Han har utviklet den biten. Før var han litt uvøren kanskje, litt vel stor tro på egne ferdigheter en periode, men nå virker det som at han tar de riktige situasjonene og avstår fra å gå i dueller hvor det er litt mer sjansespill. Han er litt smartere rett og slett, som jo gjerne kommer med alderen.

Det er imidlertid én ting Onana ikke har like mye i seg, sammenlignet med blant andre Manchester Citys Ederson og Liverpools Alisson.

– Det som han kanskje har litt å gå på, hvis man sammenligner litt med keepere på andre topplag i Premier League, som Ederson og Alisson, er å klinke den snorrette 70-meteren som lander på lissa til en av de der framme. Den pasningen er nok litt mer sjeldent mellom de gangene han gjør det.

– Men han er en trygg ballflytter bak der, så han blir på en måte en ekstra stopper. Han kan frigjøre en stopper til å gå litt høyere, eller at backene kan stå litt høyere, fordi midtstopperen kan trekke litt mer ut til sidene så han selv kan være i midten. Han frigjør på en måte en ekstra spiller i oppspillsfasen.

FC Internazionale v AC Milan - Serie A
TRYGG MED BALLEN I BEINA: André Onana.

«High risk, high reward»?

Med mer offensive keepere har vi sett eksempler på noen stygge ballmiss og tabber, men Clay er tydelig på at United trolig uansett vil «vinne» på å ha en sisteskanse som Onana.

– Han kan kanskje iblant ta litt mer risiko enn nødvendig, men samtidig, hvis du ikke risikerer noe så oppnår du ikke så veldig mye. Det er en fin balansegang.

En siste ting Clay peker på som positivt er at Onana, gjennom tiden i Ajax, kjenner godt til Ten Hags filosofi, i tillegg til at han har spilt en god del med Lisandro Martínez like foran seg.

– Jeg tror han er noe av det beste de kunne fått tak i. Også med tanke på tryggheten opp mot treneren og en spiller på banen. De får inn en som kan kastes inn umiddelbart og som forstår systemet, og måten det ønskes å spille på.

Følg utviklingen rundt Onana i ryktespalten vår her.

Powered by Labrador CMS