Slik går det med Solskjær-salgene: – Faktisk en åpenbaring fra dag én

Ekspertene forteller hvordan det går med Romelu Lukaku, Ander Herrera, Marouane Fellaini og de andre som har forlatt Manchester United under Ole Gunnar Solskjær.

Publisert Sist oppdatert

Den første spilleren Solskjær vinket farvel var Marouane Fellaini, som fortsatt holder til i Kina.

Noen måneder senere varslet nordmannen endringer etter et ydmykende tap på Goodison Park, og samme sommer tok Romelu Lukaku med seg Alexis Sánchez på flyttelasset til Inter. Senere hentet Antonio Conte også Ashley Young og Matteo Darmian. Litt lenger sør har Chris Smalling funnet seg til rette i Roma.

Ander Herrera bestemte seg visstnok for å dra til PSG før Solskjær rakk å overbevise ham å bli værende, mens 35-årige Antonio Valencia har flyttet fra Ecuador til Mexico. I Portugal blomstrer Angel Gomes i kystbyen Porto.

Ander Herrera (31)

Klubb: Paris Saint-Germain.
Status: Inn og ut av laget.

PARIS: Ander Herrera i aksjon mot Bruno Fernandes på Old Trafford.
PARIS: Ander Herrera i aksjon mot Bruno Fernandes på Old Trafford.

Den spanske supporteryndlingen vil nok alltid være velkommen på Old Trafford, men det var en del som rynket på nesa da midtbanespilleren valgte å reise til den franske hovedstaden.

Ønsket til Solskjær var å beholde Herrera, men da klubben kom på banen med et nytt kontraktsforslag var prosessen med PSG kommet for langt.

Herrera startet Champions League-finalen mot Bayern München i Lisboa og kom inn som innbytter i gjensynet med gamle lagkamerater på Old Trafford i desember.

Det symboliserer spanjolens status i troppen godt. Herrera var en nyttig brikke for Thomas Tuchel, men aldri fast. Mye tyder på at det vil fortsette sånn under Mauricio Pochettino.

– Det er magert med spilletid, dessverre. Han fortjener mer. Men jeg ser bare ikke helt for meg at han noen gang blir et såkalt fast innslag i den franske hovedstaden, sier Paul Thomas Clay, som kommenterer fransk fotball for V Sport, til united.no.

– Han er en godt likt spiller og person, med profesjonalitet og arbeidsmoral som høster lovord. Jeg føler likevel han har falt litt mellom to stoler i PSG. Som spiller har han ikke rett profil, og de egenskapene PSG mangler i posisjonen hans. Det er andre som gjør en like grei jobb defensivt, og offensivt og kreativt hever han ikke laget. Han har endt opp som «et greit cover» i perioder med mye skader og slitasje.

Det hører imidlertid med til historien at Herrera har vunnet fem titler med PSG på halvannet år – én mer enn han vant i United: Ligue 1, Coupe de France, Coupe de la Ligue, og den franske supercupen to ganger.

I tillegg ble det 0-1-tap i den nevnte Champions League-finalen mot Bayern München.

Herreras kontrakt går ut i 2024.

Romelu Lukaku (27)

Klubb: Inter.
Status: Banker inn mål for Conte på bestilling.

INTER-INNSLAG 1: Romelu Lukaku er toppscorer på laget til Antonio Conte.
INTER-INNSLAG 1: Romelu Lukaku er toppscorer på laget til Antonio Conte.

Den belgiske stjernen skulle være Manchester Uniteds nier i mange år fremover, men det ble bare to sesonger på Old Trafford.

17 måneder under José Mourinho og åtte under Solskjær.

Henholdsvis 16 og 12 ligamål var rett og slett ikke godt nok, og mye tydet på at Solskjær heller ønsket å dyrke Anthony Martial på topp.

Dermed forsvant Lukaku til Inter for 80 millioner euro, omtrent det samme United kjøpte ham for fra Everton.

Mange mistenkte imidlertid at det bodde en toppscorer i den robuste spissen, og med Antonio Conte som trener har 27-åringen markert seg som en av Europas giftigste målscorere.

Lukaku scoret 23 ligamål i sin første sesong og 34 totalt. Bare seks spillere i Europa scoret flere ligamål: Ciro Immobile, Robert Lewandowiski, Cristiano Ronaldo, Timo Werner, Lionel Messi og Erling Braut Haaland.

– Faktisk en åpenbaring fra dag én i Inter-drakt. Litt utrent, tung og seig i starten, men scoret mål fra første stund. Har bare blitt bedre og bedre (også trent). Conte tente gnisten som skulle til. På sitt beste i Inter-drakt, er Lukaku etter min mening en av de ypperste spissene i Europa, sier Rolf-Otto Eriksen, ekspert på italiensk fotball, til united.no.

Denne sesongen står Lukaku med 14 ligamål og 20 totalt så langt. På toppscorerlisten i Serie A er bare Ronaldo (15) foran.

Den mest minneverdige kampen fant sted cupkampen mot Milan, da Lukaku og tidligere United-kollega Zlatan Ibrahimovic var i full krangel foran kameraene. Begge scoret, Ibrahimovic ble utvist, og Inter gikk videre etter en frisparkscoring av Christian Eriksen i siste sekund.

Foreløpig har det «bare» blitt en Europa League-finale i Inter, men i skrivende stund er det de to Milano-lagene som kjemper om «scudettoen». Tirsdag møter de Juventus i semifinalen i cupen, mens de ble slått ut av gruppespillet i Champions League.

Alexis Sánchez (32)

Klubb: Inter.
Status: Ryktes bort allerede.

INTER-INNSLAG 2: Alexis Sànchez har ikke funnet tilbake til gamle takter i Serie A.
INTER-INNSLAG 2: Alexis Sànchez har ikke funnet tilbake til gamle takter i Serie A.

Chileneren kastet enda mer bensin på et ganske eksplosivt United-bål da han uttalte at han ombestemte seg og ville tilbake til Arsenal etter én dag på Carrington.

I Manchester United var det uansett ting som tydet på at Sánchez hadde mistet det lille ekstra.

Enn så lenge har han ikke funnet det i Inter heller.

– En brukbar start ble ødelagt av påfølgende skadeavbrekk. Totalt sett har han aldri klart å etablere seg ordentlig i Contes lag, eller finne sin klart definerte rolle. Var ifølge flere kilder på vei til å bli byttet bort med Romas Edin Dzeko, men ser ut til å bli i Inter, forteller Eriksen.

Siden 32-åringens forrige scoring i Serie A i slutten av november har han startet tre ligakamper. Endte på fire scoringer i 2019/20. Står med to denne sesongen.

Ashley Young (35)

Klubb: Inter.
Status: Spiller annenhver ligakamp.

INTER-INNSLAG 3: Ashley Young fikk forlenget kontrakt i Inter forrige sommer.
INTER-INNSLAG 3: Ashley Young fikk forlenget kontrakt i Inter forrige sommer.

Det virket som det var en gjensidig enighet mellom Solskjær og Young da engelskmannen fikk grønt lys til å reise til Inter for ett år siden.

Med Aaron Wan-Bissaka, Luke Shaw og Alex Telles på backene hadde det nok blitt begrenset med spilletid på Young, som nå har blitt 35 år gammel.

I Inter har han med referanse til Eriksens oppsummering fortsatt der han slapp i United:

– Etablert som vingback i 3-5-2-systemet til Conte. Leverer profesjonelt, rutinert og brukbart stabilt, sier V Sport-kommentatoren.

Young har startet elleve av 20 ligakamper og står med to målgivende pasninger. Kontrakten hans går ut til sommeren.

Matteo Darmian (31)

Klubb: Inter, på lån fra Parma.
Status: Verdsatt squad-spiller.

INTER-INNSLAG 4: Matteo Darmian ble solgt til Parma, men er i dag på lån i Inter.
INTER-INNSLAG 4: Matteo Darmian ble solgt til Parma, men er i dag på lån i Inter.

I flere sesonger var det opplest og vedtatt at italieneren som ble hentet av Louis van Gaal var ferdig i Manchester United.

Først sommeren 2019 forsvant Darmian til Parma. Der spilte han i én sesong, før han ble plukket opp av Conte på lån.

31-åringen spiller ikke fast for Inter, men har en høy stjerne hos treneren, ifølge Eriksen.

– Er en type spiller Conte mer eller mindre elsker. En rutinert ringrev som kan spille på begge sider, som løper sokkene av seg og som leverer profesjonelt. Han kjenner selvsagt Serie A godt fra før og behersker rytmen, men glitrer ikke akkurat.

Darmian har startet sju av 20 Serie A-kamper, men fikk sjansen i det nevnte lokaloppgjøret mot Milan i cupen.

Inter har muligheten til å kjøpe 31-åringen etter sesongen. Backen er i sin sjette italienske klubb.

Chris Smalling (31)

Klubb: Roma.
Status: Tilbake på laget etter en liten dupp.

ROMA: Chris Smalling holder til i den italienske hovedstaden.
ROMA: Chris Smalling holder til i den italienske hovedstaden.

Chris Smalling ville til Roma, og Roma ville ha Chris Smalling.

Likevel tok det nesten ett år med forhandlinger mellom klubbene før overgangen gikk i orden. Til en verdi av tre millioner euro ifølge rapportene.

31-åringen var elsket i den evige stad etter en braksesong i 2019/20, men har ikke vært like solid etter at overgangen ble gjort permanent.

– Mange Roma-supportere mente at Smalling var svaret på det meste. Denne sesongen har han prestert mer ujevnt, men totalt sett på plussiden, sier Eriksen.

Smalling hadde ikke fast plass innledningsvis i sesongen. Har nå startet seks ligakamper på rad, men gikk av med skade sist mot Hellas Verona. Marash Kumbulla, Roger Ibanez og Gianluca Mancini er de andre stopperne i trebackssystemet til Paulo Fonseca.

Roma kjemper om topp fire i Serie A og møter Braga i 16-delsfinalen i Europa League.

Marouane Fellaini (33)

Klubb: Shandong Luneng.
Status: Fast på et middels kinesisk lag.

KINA: Marouane Fellaini går inn i sin tredje sesong i Shandong Luneng i 2021.
KINA: Marouane Fellaini går inn i sin tredje sesong i Shandong Luneng i 2021.

Hvem hadde trodd at hakkekyllingen Fellaini skulle bli værende i fem og et halvt år på Old Trafford og være med helt fra Moyes til Solskjær?

Etter å ha reddet flere viktige kamper for Mourinho, forsvant Fellaini til Kina i februar 2019.

Der har han hatt en relativt anonym karriere, i alle fall for oss i Europa.

Shandong Luneng endte utenfor topp tre både i 2019 og 2020 og røk ut i åttedelsfinalen i Champions League i 2019. Tamas Kadar med en fortid i Newcastle er den eneste andre spilleren fra Europa på laget.

Fellaini scoret tolv mål i sin første sesong og fem i fjor. 33-åringen ble smittet av corona i mars, men markerte seg med et hattrick mot Dalian Pro i juli.

Angel Gomes (20)

Klubb: Boavista, på lån fra Lille.
Status: Markerer seg i portugisisk fotball.

PORTO: Angel Gomes holder til i Boavista fra Porto. Dette er et av de siste bildene av 20-åringen i United.
PORTO: Angel Gomes holder til i Boavista fra Porto. Dette er et av de siste bildene av 20-åringen i United.

Forventningene var høye til lille Angel Gomes, som lenge var regnet som akademiets største stjerne.

Ballkunstneren gjorde en symbolsk debut da han kom inn for Wayne Rooney i 2017. Han fikk også prøve seg i Solskjærs første hjemmekamp på Old Trafford, men falt til slutt igjennom.

Klubben ønsket å beholde Gomes, men veien til førstelaget virket lang for 20-åringen.

– Jeg fikk tilbud om en god kontrakt av United og hadde all min familie og alle mine venner rundt meg. Men jeg bestemte meg for at jeg var villig til å ofre alt det for å prøve en annen vei. Det er ikke enkelt å forklare hvor vanskelig det valget var. Jeg er fortsatt United-fan og ser hver eneste kamp, uansett om det er førstelaget eller U18-laget, har Gomes sagt i et intervju med Independent.

Blekket på Lille-kontrakten hadde knapt blitt tørt før 20-åringen ble sendt videre til Boavista på lån.

Gomes debuterte med et smell. Tre målgivende pasninger i en 3-3-kamp mot Nacional. Det første målet kom av alle ting fra midtstreken mot Moreirense. Han markerte seg også i en sjokkseier mot Benfica med straffescoring i en 3-0-seier.

Gomes har startet 14 av 16 seriekamper for Boavista, som sliter i nedrykksstriden i Portugal.

Antonio Valencia (35)

Klubb: Querétaro
Status: Holder koken i Mexico.

MEXICO: Antonio Valencia spiller for den meksikanske klubben Querétaro.
MEXICO: Antonio Valencia spiller for den meksikanske klubben Querétaro.

Den lojale veteranen returnerte til Ecuador og LDU Quito da han var ferdig i Manchester United i 2019, men spiller i dag i Mexico.

Med nummer 25 på ryggen ble det flere kort (ni gule, to røde) enn scoringer (én) i hans første sesong i LDU Quito, men klubben vant en nyetablert cup i landet, ble nummer to i ligaen, og røk ut i kvartfinalen av Copa Libertadores for Boca Juniors.

I fjor høst forlot Valencia det ecuadorianske laget og signerte for meksikanske Querétaro. 35-åringen har startet alle de fire første kampene som har gitt to seirer og to tap.

Powered by Labrador CMS