vbacker

«Her mener jeg United har verdensklasse»

Publisert Sist oppdatert

United.no-redaksjonen gjør en grundig evaluering av det hver eneste spiller leverte i 2021/22-sesongen i samarbeid med UEFA PRO-trener Øyvind Eide – samtidig som vi vurderer spillernes fremtid under Erik ten Hag.

Her vurderes venstrebackene!

KEEPERNE: – Tror ikke United vil bruke penger på noe bedre
HØYREBACKENE:
– Dette er blitt en problemplass for United

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Luke Shaw

Burnley v Manchester United - Premier League

Han var kanskje fotball-EMs beste venstreback, men i United har Luke Shaw hatt én av sine dårligste sesonger på flere år.

Vi snakker tross alt om årets spiller i United for tre sesonger siden, en spiller som også har ligget helt i toppen av spillerbørsene da Bruno Fernandes har vunnet prisen de to siste sesongene. Denne sesongen er han imidlertid langt, langt nede på listene.

Har siden november også vært satt ut av spill grunnet skade eller sykdom i flere perioder, noe som nok også har bidratt til prestasjonsfallet.

Det sier sitt om problemene at han kun har startet åtte av 20 Premier League-kamper under Rangnick.

Slår fortsatt flere såkalte nøkkelpasninger per kamp enn for eksempel Liverpools Andy Robertson, men scorer ikke, kommer så godt som ikke til noen egne målsjanser og nesten aldri til skudd. Er generelt også svak i presspillet, og det sier sitt at hvis man ser på statistikk – filtrerer på venstre- og høyrebacker i Premier League – så må man stort sett bla flere sider for å finne Shaw denne sesongen.

Eide: – For meg er Luke Shaw egentlig verdensklasse, så denne posisjonen er sånn sett i boks. Han blir en spiller som Erik ten Hag får god bruk for.

– Så har han sine mangler defensivt. Han er ikke fantastisk i den kollektive posisjoneringen. Han faller av og til litt for lett ut av forsvarslinja. Han er jo også en noe mindre spiller, som gjør at han heller ikke er altfor rå til å forsvare innlegg.

– Jeg må her si at Shaw er en spiller som når laget fremstår dårlig så ser han gjerne fryktelig dårlig ut. Han havner fort da i hele feil posisjoner, slik at han er ute å kjøre. Mitt inntrykk er at Shaws svakheter forsterkes veldig når United som lag er svake.

– Likevel skriver jeg altså ordet «verdensklasse», og det handler om styrken offensivt. Der er han rågod. Det handler om evnen til å time løp, en veldig god innleggsfot og han er også flink til å finne riktige løsninger. Jeg ser fortsatt Luke Shaw som den spilleren som var så god i EM, ikke den spilleren vi for ofte så denne sesongen.

Fremtiden: Var en del av en venstreside de fleste United-supportere ikke ville bytte med noen da han herjet sammen med Rashford for bare ett år år siden. Var strålende under fotball-EM forrige sommer. Har også tidligere vist at han har evnen til å slå tilbake etter dårligere sesonger. Når man vet toppnivået og ser at han er på vei inn i sin beste alder så er det vanskelig å tro noe annet enn at Shaw er tiltenkt en nøkkelrolle i Ten Hags United. Vi må imidlertid anta at han i så fall også skriver under en ny kontrakt i løpet av ganske så kort tid, siden den nåværende går ut sommeren 2023 (United har opsjon på ett år til).

🇧🇷 Alex Telles

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League

Ble hentet inn av Solskjær for å gi Luke Shaw konkurranse, og Shaw ble bedre da brassen kom inn.

Den brasilianske landslagsspilleren har også spilt en stadig viktigere rolle under Rangnick denne sesongen, da Shaw har vært mye syk eller skadet utover sesongen. Telles har vel også kommet greit ut det «vikariatet», men samtidig kommer man ikke unna at det er vanskelig å se Telles som et ordentlig alternativ på backen.

Følelsene – som også støttes av det meste av back-statistikk united.no har fra StatsBomb – er at Telles verken er god nok defensivt eller offensivt. Akkurat det er merkelig å skrive om en brasiliansk A-landslagsspiller.

Eide: – Denne er litt vanskelig. Telles har også vokst litt på å spille flere kamper, men jeg ser ham som en lettvekter posisjoneringsmessig. Han er også ganske svak i duellspillet, og blir litt kledd av når han møter bedre kantspiller.

– Så skal det sies at han har en veldig god innleggsfot som han burde brukt oftere. En greie med Alex Telles er også at han kanskje kan akseptere at han er en backup for Luke Shaw, men utfordringen er når Shaw forsvinner ut så lenge og ofte som han har gjort denne sesongen – da vil United slite hvis det er Telles som skal være erstatteren.

Fremtiden: Han fyller 30 år i desember og har ikke altfor lenge igjen av kontrakten sin, noe som ikke akkurat teller til hans fordel hvis han kun egentlig er en backup-løsning i stallen. United har også flere fremadstormende alternativer på venstrebacken. Det vil derfor ikke overraske om Telles er en av spillerne som forsvinner i sommer.

De andre:

Brandon Williams returnerer til United igjen i sommer, etter en hel sesong med erfaring fra Norwich og Premier League. Den erfaringen er verdifull.

Totalt er det blitt 26 kamper, hvorav 23 fra start, for laget som rykket ned fra Premier League, men han fikk kamper både under Daniel Farke og deretter Dean Smith. Det sier noe at kvalitetene hans er verdsatt av to ulike managere, selv om de har visst at han kun er i klubben på lånt tid.

Så er det vanskelig å sammenlikne det å være back i Norwich med det å være det i United, men Williams er jo kjent for å være en aggressiv back. Tallene hans i Norwich på akkurat det er også bedre enn det alle United-backer har vist denne sesongen.

Spørsmålet er hva Erik ten Hag kan gjøre med ham, men på papiret vil det ikke overraske om han blir førsteutfordreren til Shaw i 2022/23.

Alvaro Fernandez må også nevnes, siden det spanske stortalentet tross alt har trent med førstelaget de siste månedene. Onsdag kveld ble han også kåret til årets beste U23-spiller.

Er en back med klare offensive kvaliteter og også evnen til å levere konkrete målpoeng. Har levert totalt 10 mål og målgivende på drøyt 30 kamper på reservelagsnivå i 2021/22. Sånt er det vanskelig ikke å la seg begeistre av, og hvis man skal generalisere så har han også utviklet defensiven det siste året.

Samtidig er det langt fra U23-nivå og trening med førstelaget til faktisk å utfordre om spilletid hver eneste uke. Vi vil imidlertid si – følg med på Alvaros utvikling under Ten Hag.

Powered by Labrador CMS