Dette er våre største keepertalenter

Vi ser litt på de største United-talentene i hver lagdel. Først ut er målvaktsposisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Mange United-supportere er opptatt av hvilke forsterkninger vi kommer til å kjøpe inn når overgangsvinduet etter hvert åpner igjen, men mange er også opptatt av at det skal komme forsterkninger fra egen avdeling også.

I en artikkelserie nå fremover skal vi derfor se nærmere på de ulike lagdelene, og se på hva som rører seg i United-akademiet.

Om dere har vært på United-kamp, enten det er herrelaget, kvinnelaget eller noen av ungdomslagene, så er sjansen stor for at David Pritt var på kampen også. Mange kjenner ham som Academy Review på Twitter, og han har vært på godt over 100 kamper hittil i 2019/20-sesongen – der United-kamper på ulike nivå har klar soleklar hovedprioritet. Vi har snakket med Pritt til denne artikkelserien for å få hans vurdering av noen av akademispillerne.

Vi starter bakerst – i denne første saken er det burvokterne vi fokuserer på.

AKADEMIKORRIDORENE: Dette er et gammelt bilde av akademikorridorene på Carrington, hvor Class of ’92-gjengen bl.a. selvsagt blir brukt som inspirasjon for dagens unge talenter.
AKADEMIKORRIDORENE: Dette er et gammelt bilde av akademikorridorene på Carrington, hvor Class of ’92-gjengen bl.a. selvsagt blir brukt som inspirasjon for dagens unge talenter.

Målvaktarméen bak seniorspillerne

Bak trioen David de Gea, Sergio Romero og Lee Grant har United en liten armé av målvakter.

De fleste av dere kjenner til akademiproduktet Dean Henderson, som nå regnes som en potensiell utfordrer til David de Gea. Han har vi skrevet mye om tidligere – vi har i 2020 for eksempel snakket med Erik Thorstvedt om den potensielle keeperduellen, og sett på statistiske forskjeller mellom De Gea og Henderson.

I tillegg har vi Joel Pereira (23, på lån til Hearts), Kieran O’Hara (23, på lån til Burton Albion), Paul Woolston (21), Nathan Bishop (20), Alex Fojticek (20, på lån til Stalybridge Celtic), Matej Kovar (19), Jacob Carney (18, på lån til Stocksbridge Park Steels), Ondrej Mastny (nettopp 18), Johan Guadagno (17) og Dermot Mee (17).

– Jeg synes de får inn flere enn de behøver, noe som er grunnen til at Fojticek og Carney er ute på lån. Men de ønsker åpenbart å få frem en skikkelig god målvakt, så da tar de risikoen ved å hente flere inn, sier David Pritt.

Det å få frem en målvakt gjennom eget akademisystem er nemlig ikke akkurat spesielt enkelt, siden det jo tross alt er en posisjon der det er vanskeligere å ta sjanser.

Etter at Gary Bailey ble United-førstekeeper i 1978/79-sesongen, og til sammen endte opp med 375 kamper for United, så har Gary Walsh (63 kamper) vært den eneste virkelig nevneverdige keeperen fra United-akademiet. Noen keepere har fått noen kamper her og der i etterkant, men det har også blitt med det.

WALSH & CO: Gary Walsh (ved siden av Ryan Giggs) er den minst kjente av disse gladguttene som feirer ligagullet i 1993/94. Skadene ødela mye for Walshs United-karriere, og på dette tidspunktet var jo uansett umulig å ta plassen fra Peter Schmeichel.
WALSH & CO: Gary Walsh (ved siden av Ryan Giggs) er den minst kjente av disse gladguttene som feirer ligagullet i 1993/94. Skadene ødela mye for Walshs United-karriere, og på dette tidspunktet var jo uansett umulig å ta plassen fra Peter Schmeichel.

Mest nevneverdig har nok egentlig Nick Culkin vært – han spilte nemlig bare noen få sekunder da han kom inn for Raimond van der Gouw på overtid av seieren mot Arsenal på Highbury i august 1999. Han gikk inn på banen for å ta et frispark, og det ble blåst av med en gang han hadde sendt ballen i spill. Med det var også seniorkarrieren i United over!

Strategien virker derfor å være å hente inn en del keepere, låne ut mange av dem slik at de får den nødvendige førstelagserfaringen, og å se om noen av dem kan ta steget. Dean Henderson ser ut til å være i ferd med å ta det – etter fem utlån til fire forskjellige klubber de siste årene.

Da er det nok mindre sannsynlig at Kieran O’Hara, som blir 24 år i april, og som ikke har imponert veldig mye verken spillemessig eller disiplinært i Burton Albion, har en fremtid i United. Samtidig har han allerede debutert for det irske landslaget også, så det er jo åpenbart ingen dårlig målvakt.

Det var også høye forventninger til Joel Pereira en gang i tiden, men han har ikke overbevist skikkelig på noen av sine utlån, og ble nærmest latterliggjort i Hearts (som ligger nederst på tabellen i den skotske ligaen) før han mistet plassen der.

KAN POTENSIELT UTFORDRE DE GEA: Dean Henderson.
KAN POTENSIELT UTFORDRE DE GEA: Dean Henderson.

Talentfulle tsjekkere

20 år gamle Nathan Bishop ble hentet fra Southend i januar, og er Uniteds nyeste tilskudd på keeperplassen, men han har foreløpig ikke vært i aksjon for United på noen nivåer, og er vanskelig å vurdere. Han har uansett 31 kamper på League One-nivå allerede, og har allerede fått reist litt med United-førstelaget, så han har nok talent.

Slovakiske Alex Fojticek (noen måneder yngre enn Bishop) er det nok en del lavere forventninger ut fra hva vi har både sett og hørt, og heller ikke Paul Woolston har gitt oss noen særlig tro på at det er en storkeeper på gang.

En som derimot er mer spennende, er 19 år gamle Matej Kovar, som også er spilleren Pritt velger å trekke frem.

– Etter min mening er Kovar spilleren å se opp for. Han har en dominerende tilstedeværelse, har god kontroll i feltarbeidet og er en god skuddstopper også. Jeg personlig tror at han er klar for et lån til et etablert lag.

RAGER OVER RESTEN: Matej Kovar.
RAGER OVER RESTEN: Matej Kovar.

Tidligere United-spiller Ben Thornley er også Matej Kovar-fan. Under en U23-lagskamp i oktober kom Thornley med følgende Kovar-ros mens han kommenterte for MUTV:

– Han kommer definitivt til å få en karriere i fotballen, og han ønsker selvsagt at det skal være i Manchester United. Han må nok jobbe hardt om han skal klare å danke ut en keeper av De Geas klasse, men jeg har absolutt ingen tvil om at hvis han ble kalt opp til førstelaget på dette tidspunktet, så ville folk sett for en vidunderlig målvakt han er.

– Jeg har blitt veldig imponert av ham i to år nå. Ikke bare med sine redninger, men i disse dager må keepere også være i stand til å distribuere med føttene, og han har full kontroll på det, med begge føtter også. I tillegg til alt dette er han en skikkelig hyggelig gutt! En fin fyr å være rundt. Han fortjener å nå langt i fotballen, og han jobber veldig hardt.

KOVAR-FAN: Ben Thornley.
KOVAR-FAN: Ben Thornley.

Kovar er den som har spilt flest kamper i U23-målet denne sesongen, mens en landsmann av Kovar er den som har spilt mest for U18-laget, nemlig 18 år gamle (nesten to år yngre) Ondrej Mastny.

Mastny har vært Uniteds keeper i samtlige FA Youth-kamper denne sesongen, og i de fleste andre kamper også (Dermot Mee har spilt fire kamper), og han ser foreløpig ut til å ha en fin utvikling.

David Pritt har latt seg imponere av Mastny også.

– Jeg synes han gjør det veldig bra. Han ser veldig god ut for alderen, og han presterte veldig godt nylig i FA Youth Cup mot Wigan, mener han.

Dean Henderson er potensielt den første keeperen fra United-akademiet som tar steget opp for fullt på mange, mange år – og bak ham ser det altså foreløpig ut til å være tsjekkerne som virker mest spennende.

David Pritt kan følges enten på Academy Review eller på sin personlige Twitter-konto.

TALENTFULL: Ondrej Mastny – som her feirer mot Leeds.
TALENTFULL: Ondrej Mastny – som her feirer mot Leeds.

Powered by Labrador CMS