backerh

«Dette er blitt en problemplass for United»

Publisert Sist oppdatert

United.no-redaksjonen gjør en grundig evaluering av det hver eneste spiller leverte i 2021/22-sesongen i samarbeid med UEFA PRO-trener Øyvind Eide – samtidig som vi vurderer spillernes fremtid under Erik ten Hag.

I denne saken vurderes høyrebackene!

TIDLIGERE SAKER: 

KEEPERNE:  – Tror ikke United vil bruke penger på noe bedre

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Aaron Wan-Bissaka

Manchester United Training Session

Ble hentet til United av Ole Gunnar Solskjær, og var en fast del av hans lag som tok 3. og 2. plass før nordmannen fikk sparken.

Likevel kommer man ikke unna at det etter hvert ble stilt flere og flere spørsmål ved Wan-Bissakas backspill.

Selv om han var tidligere kantspiller så tok han ikke nye steg offensivt, slik at han ble en back som matchet topprivalenes backer. Et ankepunkt defensivt var at selv om sklitaklingene hans er i Premier League-toppen så er posisjoneringen og hans taktiske egenskaper langt unna det.

Etter at Ralf Rangnick kom inn har Wan-Bissaka så bare startet sju av 20 Premier League-kamper. En annerledes, ekstern og mer moderne fotball-tenkende manager kom inn, og da tapte altså engelskmannen høyreback-kampen mot Diogo Dalot.

Det sier en del at United, med Wan-Bissaka på banen under Rangnick, kun har vunnet to kamper, og etter ni baklengs i tre Wan-Bissaka-bortekamper mot City, Everton og Liverpool i mars og april har ikke 24-åringen vært å se på banen for United.

Eide: Høyrebacken er blitt det jeg kaller en problemplass, og da først og fremst grunnet Wan-Bissakas manglende offensive evner. Så får han skryt for defensiven sin, men det han gjør bra defensivt er jo egentlig bare én mot én-duellene, der ser han ofte spektakulær ut. Samtidig er han ikke spesielt god til å forsvare innlegg, han er plasseringssvak og offensiven hans er syltynn. Han er grunnen til at United ofte angriper så mye på motsatt side. Jeg ser begrenset potensial videre i ham, og mener at en ny høyreback må til i United.

Fremtiden: Med Erik ten Hag på vei inn og med nederlenderens bakgrunn fra det taktiske skolerte Ajax-systemet så er det – for å være dønn ærlig – egentlig vanskelig å se for seg en god fremtid for Wan-Bissaka i United. Det vil være enormt gledelig om han klarer å ta nye steg, men det vil samtidig overraske stort.

🇵🇹 Diogo Dalot

Brighton & Hove Albion v Manchester United - Premier League

Én av ikke altfor mange «vinnere» i United-laget denne sesongen.

Ble aldri vurdert som god nok av Solskjær, og ble også sendt på lån til AC Milan forrige sesong. Startet heller ikke én eneste ligakamp denne sesongen før nordmannen fikk sparken.

Det endret seg imidlertid fra dag 1 med Rangnick på plass.

Så skal det sies at hvis man ser på statistikken så banker ikke Dalot Aaron Wan-Bissaka ned i støvlene, men det er litt andre kvaliteter som Rangnick åpenbart liker eller i alle fall velger i mangelen på noe annet. Dalot er for eksempel mye flinkere til å slå ball på løp i bakrom, noe United nylig tjente godt på i 3-0-seieren mot Brentford. Så ble det ille mot Brighton, men i 1. omgangen der var han dene ene United-spilleren som gikk av motstandere med ball noen ganger.

Dalot har også fått alle sine fem A-landskamper for Portugal det siste året, slik at det utvilsomt har vært et veldig mye mer positivt år for ham enn det mange forventet.

Eide: Dalot har fått tillit og har da tatt et par kjempesteg. Det er naturlig for mennesker. Han er også ganske bra – og til tider veldig bra – offensivt. Han har jo faktisk et finterepertoar, og han kan gå av motstander med ball i beina. Så har han litt å gå på når det gjelder innleggskvalitet.

Dessverre så har han noen av de samme utfordringene som Wan-Bissaka har defensivt. Han er svak til å forsvare innlegg fra motsatt side, Uniteds venstreside, og ikke spesielt god i markeringsspillet.

Likevel, selv om portugiseren har spilt seg opp så ser jeg kun på ham som et velfungerende alternativ til en annen, ny og mye bedre høyreback.

Fremtiden: Vant altså høyreback-kampen med Rangnick som sjef, og må finne seg i å være favoritt også med Erik ten Hag som sjef. Det er imidlertid naturlig å stille et spørsmål om Dalot er god nok til å være høyreback på det United-laget som skal tilbake mot toppen igjen. Skal man være dønn ærlig basert på alt som er prestert under Rangnick så er verken han eller Wan-Bissaka det, men samtidig skal man ikke undervurdere at en ny manager – og et velfungerende United – kan gi helt andre rammebetingelser for begge to.

De andre:

Ethan Laird (20) Har lenge blitt sett på som en av de mest spennende United-talentene, og har nå to sesonger bak seg på utlån i lavere divisjoner. Først hos MK Dons i League One, så hos Swansea og topplaget Bournemouth i Championship denne sesongen.

Er beskrevet som en offensiv og mer moderne back, men det er langt fra bare 20+ kamper i Championship til å være en reell utfordrer om backplassen i United.

Det skal også sies at Laird, tross sin unge alder, har slitt en del med skader. Det er én av grunnene til at det heller ikke har blitt altfor mange kamper for Bournemouth etter at han dro dit i januar.

Har fortsatt merkelappen «spennende», men skadehistorikken og et ganske mislykket utlån til Bournemouth i Championship gjør at man begynner å tvile litt.

Powered by Labrador CMS