Ydmyket av naboen

REFERAT: Tirsdag kveld gikk United på sesongens sjette hjemmetap.

Tirsdag kveld var det duket for det som blir regnet som en av Englands største fotballkamper. Manchester United mot Manchester City. På Old Trafford. Manchester-derby nummer 150.

Begge lag kom fullhendt ut av helgen med hver sine seire, og for gjestene, var det en livsviktig kamp i racet om ligagull.

Manchester City – som kom på Old Trafford som favoritter for første gang på nærmere 30 år – innfridde, og forlot Drømmenes Teater med tre livsviktige poeng.

[poll id=»69″]Fire endringer

Manchester United vant 2-0 over West Ham på Upton Park lørdag, men likevel gjorde David Moyes fire endringer.

I den kampen spilte United med noe som lignet på en 4-2-3-1, med Michael Carrick som midtstopper og Alexander Büttner på venstreback. Litt lengre opp i banen lå Marouane Fellaini og Darren Fletcher, mens Ashley Young, Juan Mata, Shinji Kagawa og Wayne Rooney var kvartetten som skulle lage trøbbel for West Ham-forsvaret.

Mot Manchester City så de svært annerledes ut. Ringrevene Rio Ferdinand og Patrice Evra var tilbake i sine forvarsposisjoner, Michael Carrick ble flyttet opp på midtbanen, Tom Cleverley kom inn for Darren Fletcher, mens Danny Welbeck kom inn for Ashley Young i tillegg til at Shinji Kagawa ble henvist til benken.

Det fok 42 sekunder…

Det tok bare 45 sekunder før gjestene tok ledelsen. Dzeko plukket opp en retur etter et skudd fra David Silva, forlenget ut til Kompany som sendte Samir Nasri fri. Franskmannen avsluttet på nærmeste stolpe, og ballen spratt ut i bena på Edin Dzeko som enkelt satte 1-0 for gjestene fra et par meters hold.

Etter målet var det fortsatt gjestene som styrte showet – alt skjedde på Citys høyreside iløpet av de ti første minuttene, og etter åtte minutter spilt kunne Silva ha økt til ytterligere 2-0. Rio Ferdinand skle og mistet ballen nede på høyreflanken og fikk aldri kontroll på ballen som til slutt endte hos Yaya Touré, ivorianeren sendte ballen videre til David Silva, men spanjolens avslutning ble blokkert av Phil Jones.

Gjevnere etterhvert

Ti minutter etterpå måtte David de Gea ut i full strekk. Hans eget utspill gikk rett i beina på Yaya Touré som spilte fri David Silva i Uniteds 16-meter, Silva sentret til Edin Dzeko som kom stormende inn i feltet, men avslutningen ble reddet på mesterlig vis av de Geas éne hånd.

United kom mer og mer inn i kampen, og i det 24. spilleminuttet kunne Fellaini ha redusert for vertene. Et innlegg inn i boksen ble dempet ned til Fellaini via Welbecks bryst, men beligerens volleyskudd ble for svakt – og Joe Hart reddet enkelt.

Like før pause var det Juan Mata som kunne ha utlignet. Rafael slo inn fra høyre, og fra 18 meter mottok spanjolen ballen og fyrte lærkula et stykke over Harts tverrligger.

HVA NÅ, MOYES?: Skotten står og roper på sidelinjen, til ingen nytte.

City-dominans i andreomgang

Kagawa kom inn for Cleverley i andre omgang, mens City kom ut av tunnelen uforandret.

Syv minutter etter hvilen fikk Fernandinho en kjempesjanse til å øke ledelsen. Med innlegg fra høyre traff Nasri midtstopper Kompany som forlenget videre til Fernandinho som headet over United-målet fra to-tre meter.

Tre minutter etterpå satt den, igjen, Edin Dzeko. Nok en gang var det Nasri som slo inn fra høyre, og inn kom en stormende bosnier som på helvolley styrte ballen inn i nærmeste kryss bak en sjanseløs spanjol.

City la seg dypere

Etter 2-0-scoringen la City seg betraktlig mye dypere enn de lå tideligere i kampen, de tillot United å trille ball, men et organisert City-forsvar ble vanskelig å bryte for de rødkledde.

Men etter 68 minutter kunne Welbeck ha redusert. Engelskmannen mottok ballen fra Wayne Rooney like innenfor Harts 16-meter, men skuddet ble for løst og Citys sisteskanse reddet enkelt. To minutter etterpå, fikk Welbeck muligheten igjen. Rafael slo inn fra høyre, men spissens hælspark ble reddet på imponerende vis av Hart.

Ydmykelsen ble et faktum

I det 90. minuttet havnet ballen i beina på Yaya Touré ut av ingenting, og fra like innenfor Uniteds 16-meter hamret midtbanekrigeren ballen lavt inn i lengstre hjørne – De Geas høyre.

United gikk dermed på sitt femte tap mot City på de seks siste møtene, og en topp fire-plassering – som vil sikre Champions League-kvalifisering – ser bare mer og mer usannsynlig ut.