Som Ronaldo og Solskjær

REFERAT: Da veldig lite annet fungerte viste innbytter Chris Smalling seg fra en uventet side mot Burnley.

UNITED – BURNLEY 3-1: Da dommeren blåste i gang United – Burnley klokka 20.45 onsdag kveld satt Chris Smalling avslappet på Uniteds innbytterbenk.

Lite ante han da at han seks minutter senere skulle sette Premier League-rekord med det tidligste målet noensinn scoret av en innbytter – og at han før omgangen var over hadde kommet med på en eksklusiv målscorerliste.

Laguttaket

Jonny Evans.

Luke Shaw var suspendert etter sitt røde kort mot West Ham, og sånn sett var Louis van Gaal tvunget til å gjøre minst én endring. Det ble imidlertid to endringer – og begge av det overraskende slaget.

Van gaal valgte Jonny Evans som midtstopper, og flyttet Marcos Rojo ut på venstrebacken. Det overraskende var at Evans – som har slitt denne sesongen – ble foretrukket foran Chris Smalling.

Samtidig fikk Paddy McNair sjansen på bekostning av Antonio Valencia, som var henvist til benken. McNair, som skrev under på kontrakt frem til sommeren 2017 mandag, fikk dermed sjansen fra start som ren høyreback i serien for første gang denne sesongen.

Burnley startet med tre tidligere United-spillere, keeper Tom Heaton, midtstopper Michael Keane og midtbanespiller Dave Jones.

Kjapt bytte og mål

De som trodde på reprise av den enkle seieren mot Leicester skulle imidlertid ta veldig feil. United leverte rett og slett en elendig 1. omgang, med lite energi, en masse inidivduelle feil og særdeles lite samhandling.

Heldigvis har Burnley ett stort problem, og det reddet United da lite annet fungerte.

Det begynte imidlertid ikke bra. Ex-United-spiller Michael Keane fikk en kjempesjanse til å sende bortelaget foran etter corner etter tre minutter, men headet utenfor. Phil Jones tråkket imidlertid over i duellen, og måtte ut allerede etter fem minutter.

Samtidig hadde United fått corner.

Jones-eerstatter Smalling løp opp i feltet, corneren ble stusset av Robin van Persie på første stolpe, ble headet inn igjen av Falcao på bakre og der plasserte Smalling den i hjørnet med et nydelig hodestøt – hans første touch på ballen – 22 sekunder etter at han kom inn – og tidenes tidligste mål i en Premier League-kamp av en innbytter.

Så overtok Burnley…

Alt lå til rette for nok en grei hjemmeseier, men noen hadde tydeligvis  glemte å slå på PÅ-bryteren hos United. Burnley kom til flere store sjanser, halvsjanser og førte kampen. Etter 12 minutter satt utlikningen bak David de Gea.

Angel Di Marias svake ballmottak førte til ballmist midt på Uniteds halvdel, innlegget inn i feltet var perfekt og Danny Ings stupheadet ballen i mål.

Da måtte vel hjemmelaget våkne?

Nei, faktisk ikke.

blind343

Etter 24 minutter ble det også mer trøbbel for Van Gaal. Daley Blind fikk en albue i ansiktet i en duell, øyebrynet sprakk og selv om han ble lappet sammen igjen så måtte han ut litt før pause. Ander Herrera kom inn.

Og så var det Burnleys store problem – dødballer og innlegg i mot. På overtid i omgangen fikk United ny corner. Di Maria slo kort til Rooney, fikk ballen tilbake og la perfekt på hodet til Chris Smalling – som plutselig var blitt tomålscorer.

Samtidig kom han med på en eksklusiv United-liste over spillere med to mål i samme omgang som innbytter. Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, David Beckham, Paul Scholes, Diego Forlán og Ole Gunnar Solskjær er nemlig andre som har klart det. Ifølge rapportene har det imidlertid aldri skjedd at en innbytter har scoret to mål FØR pause, og det attpåtil av en midtstopper.

Ledelsen ved pause var av det heldige slaget, og forhåpentligvis holdt Van Gaal en tordende tale om hva han syntes – selv om det var ledelse.

Eller kanskje gjorde han ikke det?

Kjempesjanse

Tre minutter etter pause kom Burnley nemlig igjen til innlegg fra høyre. I midtforsvaret ble Smalling forvirret av at Herrera var der, bommet helt og plutselig fikk Ings avslutte alene med De Gea fra kort hold. Uniteds spanjol gjorde seg imidlertid stor, reddet forsøket og United slapp med skrekken da også returen gikk over.

Robin van Persie ble plassert litt dypere i banen etter hvilen, og selv om United aldri leverte noen stor kamp så fikk de litt bedre kontroll utover i omgangen.

James Wilson kom inn for Falcao etter 73 minutter, og etter 80 minutter var det game over.

Manchester United v Southampton - Premier League

Di Maria og innbytter Wilson hadde også sjanser til å øke ledelsen på tampen, men uten å lykkes.

Uansett, det ble tre poeng på det som ikke var en spesielt god dag.

De poengene teller imidlertid like mye som alle andre poeng.

Opp på 3. plass

Det negative var at både Phil Jones og Daley Blind forsvant ut med skader, men Uniteds gode hjemmestatistikk fortsetter. Det er bare Chelsea som er bedre hjemme denne sesongen.

Seieren sendte også United opp på 3. plass igjen, siden Southampton måtte nøye seg med 0-0 hjemme mot West Ham. Van Gaals menn står fortsatt bare med ett tap på de siste 18 kampene.

Det er også verdt å merke seg at United tross alt hevet seg de siste 45 minuttene.

Kampen ble for øvrig nok et eksempel på hvor glade United er i å møte nyopprykkede lag.  Dette var den 13. strake hjemmeseieren mot et nyopprykket lag, og totalt står United nå med 40 kamper uten tap mot nyopprykkede lag – en statistikk som går helt tilbake til 2001.

Neste kamp – og sjanse til å også vise finspillet – er borte mot Preston i FA-cupen kommende mandag. Neste seriekamp spilles borte mot Swansea lørdag om en drøy uke.