REFERAT: United tapte fortjent mot de franske mesterne.

International Champions’ Cup
Soldier Field, Chicago, 29. juli 2015
61.351 tilskuere
Dommer: A. Kelly, Irland

25.min: 1-0 Blaise Matuidi
34.min: 2-0 Zlatan Ibrahimovic

Det stod om seieren i International Champions Cup, men etter 90 minutter i Chicago kunne United ikke klage etter det første sommertapet under Louis van Gaals ledelse noensinne.

Schweinsteiger inn

Bastian Schweinsteiger, som stod over mot spanjolene for å ikke risikere at kneskaden forverret seg, kom inn i stedet for Morgan Schneiderlin. Ellers stilte United med de samme spillerne som ble byttet ut etter 63 minutter mot Barcelona, med en 1-0-ledelse i sekken i den kampen.

– Vi må bygge opp Schweinsteiger, men han har bare spilt 45 minutter tidligere. Derfor byttes han ut med Schneiderlin i pausen, sa Louis van Gaal.

Uttaket forsterket følelsen av at spillere som Chris Smalling, Antonio Valencia, Ander Herrera og unggutta Januzaj og Pereira stiller litt bak Van Gaals foretrukne så langt, selv om Pereira nok styrket sine aksjer også i denne kampen.

Franskmennene stilte også sterkt, med stjerner som Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Lucas Moura, Marco Verratti og Blaise Matuidi fra start, men Marquinhos og Edinson Cavani, som har vært sterkt koblet til United de siste månedene, var ikke med i startelleveren. De kom til kampen etter 3-2 mot Benfica, 4-2 mot Fiorentina og tap mot Chelsea etter straffekonkurranse.

Jevn omgang

Etter tre minutter kunne de også tatt ledelsen.

David de Gea spilte helt upresset ballen rett i beina til en umarkert Zlatan, men heldigvis for United skjøt den svenske superstjernen milevis over fra 17 meter.

United kom seg fort inn i kampen, og i en jevn 1. omgang var det United som i størst grad styrte spillet. Matteo Darmian var positiv offensiv på høyrekanten helt i starten, kombinasjonsspillet satt mellom flere av spillerne, og spesielt samspillet mellom Memphis Depay og Wayne Rooney varmet.

Etter 16 minutter fikk United sin første sjanse.

Dessverre var den også den største sjansen United fikk i hele kampen.

Uniteds sjanser var imidlertid ikke de aller største. De hadde PSG.

United stod også altfor høyt.

Det ga PSG sjansen til å være gode i bakrommet, og det var de også. Det fikk United merke.

Etter 25 minutter rotet David de Gea, Luke Shaw og Phil Jones det helt til for seg selv etter en ball i bakrom, og mens de nølte kunne PSGs Matuidi trille ballen i mål med en tupp fra 16 meter.

Ni minutter senere gikk Zlatan på et nydelig løp i bakrom, pasningen var perfekt og fra fire meter bommer svensken sjelden. Ei eller her. Spesielt siden ikke han ble plukket opp av noen av forsvarsspillerne. Dermed 2-0 til pause.

Tre ut i pausen

Morgan Schneiderlin erstattet, som varslet, Schweinsteiger i pausen. Sam Johnstone kom inn for en De Gea som ikke virket helt fokusert de første 45, mens lovende Andreas Pereira kom inn for en Ashley Young som aldri fant seg til rette de første 45. Noen trodde da at Memphis ville trekke ut til venstre, men i stedet ble det Pereira som tok plass på venstrekanten.

PSG fikk likevel omgangens sjanse da Zlatan – igjen – løp seg fri i bakrom, men denne gangen ble svensken løpt opp av Matteo Darmian før han fikk satt 3-0.

Etter det tok United initiativet, men til tross for stort ballinnehav slet United med å skape store sjanser. Ti minutter ut i omgangen serverte Pereira et nydelig innlegg på bakre stolpe til Juan Mata, men i stedet for å skyte – eller score – fra fem meters hold, så forsøkte spanjolen å ta ned ballen. Normalt klarer han det, men denne gangen bommet han fullstendig, og da forsvant den store sjansen.

Etter 63 minutter kombinerte Shaw, Pereira og Rooney fint, bare for at Memphis hardt presset ikke fikk treff med volleyforsøket.

Da PSG angrep for første gang på lenge, etter 65 minutter, ble det imidlertid igjen kaos i Uniteds forsvar, før det ble ryddet unna nærmest på målstreken.

Få sjanser

Louis van Gaal gjorde grep.

United fortsatte å jage PSG, som oftest inne på franskmennenes halvdel, men uten at det ga tellende resultat. Når ballen ble vunnet virket PSG ganske så komfortable helt bakerst.

Andreas Pereira hadde en heading under hardt press rett på keeper et kvarter før slutt, men da den muligheten er nevnt har undertegnede nevnt alt United skapte i 2. omgang. Det sier sitt om en skuffende kamp.

I stedet var det PSG som kom til farlig sjanse nesten hver gang de forsøkte seg offensivt. Ofte etter United-feil.

Etter 76 minutter ble en PSG-spiller spilt fri av Michael Carrick inne på Uniteds halvdel, men fra skrått hold skjøt han heldigvis utenfor.

Etter det dabbet kampen av. PSG visste at 2-0 holdt til turneringsseier, og lufta litt ut av United da de skjønte at det ble tap.

Mye må bedres

Den dominerende og tålmodige Louis van Gaal-stilen offensivt ga heller ingen uttelling mot et godt organisert fransk lag.

Det positive var glimtvis igjen det offensive backspillet til Shaw og Darmian, og samspillet mellom Memphis og Rooney.  Sentralt på midtbanen kan det fortsatt ikke sies å være helt avklart. Torsdag stod United veldig høyt som lag, og dermed hjalp det lite at gode defensive midtbanespillere som Carrick, Schweinsteiger og Schneiderlin alle var på banen. Nå har United overflod av midtbanespillere og alle kan ikke spille, men Ander Herrera er nok ikke superfornøyd med situasjonen. Ashley Young har vært bra, men mot PSG var Young direkte svak, mens Pereira igjen var positiv. Ser man på kun på sommerkampene kan det argumenteres for at Pereira fortjener å starte i ligaåpningen.

Adnan Januzaj fikk heller ikke sjansen torsdag, siden Sean Goss og Jesse Lingard ble Van Gaals siste bytter ni minutter før full tid, og og de færreste spillerne går nå til ligastart med veldig mye spilletid denne sommeren. La oss håpe det ikke blir et problem, og at denne kampen er en vekker om hvilket nivå man må opp på for å vinne fotballkamper mot de aller, aller beste. Det er kun Darmian, Blind, Memphis og Rooney som har en hel 90-minutter i kroppen, og det er grunn til å tro at de da starter mot Tottenham. I tillegg starter nok helt sikkert Luke Shaw, Juan Mata Michael Carrick og David de Gea om han er i klubben.

Smalling kan ha en sjanse siden Jones overhodet ikke imponerte på de to baklengsmålene torsdag. Før 0-1 tapte han først en duell sentralt på midtbanen mot Zlatan. Så plukket han ikke op Matuidis løp tidsnok. På 2-0 glemte Jones også helt å ta ut mann (Zlatan) i feltet. I stedet kikket han kun ut mot kanten der Maxwells innlegg kom fra. Oppsummert: Rett og slett for dårlig.

Det er uansett varslet en internkamp 11 mot 11 bak lukkede dører på Carrington før ligastart. Da vil alle de nevnte få en siste sjanse til å spille seg inn blant de 11 som starter mot Tottenham klokka 13.45 lørdag 8. august.

PS. For at historiebøkene blir korrekte er det også verdt å nevne at dette var siste gang, i alle fall på 10 år, at United spilte i en Nike-drakt.