Var dette godt nok, Mata?

Brukbar omgang av United-spilleren, men hva betyr egentlig byttet? Les vår vurdering av ham her.

SPANIA – BOLIVIA 2-0

Privatlandskamp, Sevilla
1-0: Fernando Torres (str, 51), 2-0: Andres Iniesta (84)

karmataUnited-spiller: Juan Mata, Spania

Innflytelse på kampen: Mata spilte på høyrekanten framme for Spania, og var svært delaktig i det Spania skapte i de 45 minuttene han fikk før han ble byttet ut med Andres Iniesta.  Han fikk blant annet hjemmelagets beste sjanse, men helvolleyen fra 8-9 meter ble blokkert på streken av en forsvarer.  Terningkast 4

Samspill: Hadde meget god kontroll på høyresiden med Chelseas Cesar Azpilicueta. Spesielt defensivt. Offensivt var det så godt som null pasningsfeil, uansett om han spilte inn i banen til Arsenals Santi Cazorla eller holdt seg ute på kanten. Skal imidlertid sies at han spiller mye kort og på fot. Eneste «feilen», om man kan kalle det feil, var et innlegg som gikk helt inn til keeper. Må henge igjen fra United denne sesongen… Terningkast 4

Defensive bidrag: Perfekt. De få gangene Bolivia fikk holde i ballen en liten stund, eller kontret, spurtet Mata hver eneste gang helhjertet tilbake for å følge Bolivias venstreback som gikk i angrep. Resultat: Bortelaget skapte ingenting på Matas side. Det lille bortelaget skapte kom på motsatt side. Terningkast 6

Bevegelse: Helhjertet i forsvar, og holdt både bredde og trakk inn i banen offensivt, alt etter hvordan spillet var. Gjorde også den eneste bakromsbevegelsen i det spanske laget før pause, og var da bare en forsvarstå fra å komme alene med keeper. Terningkast 5

Får plusspoeng for: Spania fikk tre frispark i «Mata-posisjon» før pause. Matas forsøk var det beste, og keeper fikk så vidt fingertuppene på det da han slo det over. Xavi og Cazorla, som også forsøkte, var derimot ikke i nærheten.

Får minus for: Kun at ikke volleyen eller frispark gikk inn. En av Spanias beste i den omgangen han fikk.

Stjernefaktor: Et godt frispark, en stor sjanse og bevegelig. Han gjemte seg i alle fall ikke bort blant de andre spanjolene, men fikk altså bare én omgang og den omgangen var ikke akkurat noen stor og sprudlende offensiv omgang av Spania. Terningkast 3

Verdt å merke seg: Det var Matas første minutter for Spania etter overgangen til United. Hans forrige landskamp kom som innbytter da Spania overraskende tapte 0-1 borte mot Sør-Afrika i november. Mata ble også Uniteds første spanske A-landslagsspiller noensinne.

Helhetsinntrykk: Godt. Han var mer involvert enn både Torres og Pedro i 1. omgang. Torres gjorde få gode valg på topp. Pedro var mer vill fart, men lite sluttprodukt da. Kan ikke ha minsket sjansene sine til en VM-tur – i troppen som tas ut endelig lørdag.. Terningkast 4

United-spiller: David de Gea:

Vurdering: Ble sittende på benken kampen gjennom. Pepe Reina stod i stedet, og dermed venter De Gea fortsatt på sin første A-landskamp for de regjerende VM-mesterne.

Selve kampen:

Spania dominerte stort selv om det tok 51 minutter før målet kom.

spania
MATA MED: Nederst til høyre på lagbildet.

Juan Mata fikk tidlig en stor sjanse, og skjøt selv et frispark like over i 1. omgang. Han la også en pasning igjen til Azpilicueta som skjøt i utsiden av stolpen. Like før pause ble et frispark fra venstresiden også stusset rett på Bolivias keeper.

1-0-målet var av det heldige slaget. Javi Martinez gikk teatralsk i bakken etter et innlegg, og dommeren pekte på straffemerket. Det var en uhyre billig straffe, og det ble ikke noe bedre av at det langt på vei ble avgjørende. Straffen chippet Torres løst midt i målet, men det lurte keeper.

Like etter burde Torres scoret alene med keeper, men økte ikke akkurat sjansene sine til en VM-plass med en håpløs lobb langt og høyt over. Seks minutter før slutt skjøt så Andres Iniesta, keeper trodde den skulle gå utenfor, men skuddet gikk stolpe inn. Dermed 2-0, men så mye mer er det egentlig ikke å si om kampen.

Spania dominerte selvsagt banespillet, fikk ingen sjanser mot seg, men imponerte ikke offensivt mot et Bolivia som tross alt er nummer 68 på FIFA-rankingen, og ikke har vunnet en landskamp på 15 måneder.

Hva nå:

Spania tar ut sin endelige VM-tropp lørdag, og spørsmålet er om Mata kommer med. Gjorde seg altså ikke bort, men var det nok? Det er også vanskelig å tolke byttet etter 45 minutter. Vicente del Bosque hadde tydeligvis sett nok – men nok til å ta ham med eller vrake ham? I Spania blir det spekulert i at en skadefri Jesus Navas tar United-spillerens plass i den endelige VM-troppen.

Spania møter forresten El Salvador til en siste treningskamp før VM. Den kampen spilles i USA 7. juni.

I VM venter gruppespill mot Robin van Persies Nederland, Chile og Australia.