Magien som forsvant

Utrolige comeback og «Fergie time» er ikke lenger et fenomen på Old Trafford.

Da Manchester United snudde 0-1 til 3-1 i FA-cupens femte runde mot Preston, var det første gangen denne sesongen at United vant etter å ha ligget under.

Aston Villa v Manchester United - Premier League
FERGIE TIME: Sir Alex Ferguson var kjent for å forsøke å påvirke dommerne fra sidelinjen.

United har i en årrekke vært kjent for å ha en egen evne til å slå tilbake og avgjøre kamper mot slutten. Motstanderlagene rygget omtrent inn i egen femmeter av frykt, mens Sir Alex Ferguson slapp stadig flere spillere i angrep for å avgjøre kampene.

Den legendariske skotten fyret opp spillerne bare ved å ta veien fra managerstolen og ned på sidelinjen. Han gjorde de nødvendige byttene, pekte på klokken sin og gestikulerte mot dommeren, og til slutt lå ballen i motstanderens mål.

Den utrolige 2012/13-sesongen

Effekten var spesielt stor i Sir Alex Fergusons siste sesong. Hele tolv ganger snudde Manchester United til seier etter å ha havnet under, og i flere av kampene ble det seier til tross for at United lå under med to mål underveis i kampen.

Forvarselet på hva som ventet denne sesongen fikk vi allerede i første hjemmekamp. Etter at Marouane Fellaini nærmest egenhendig hadde senket United på Goodison Park i første serierunde, kom Fulham på besøk i andre serierunde. Damien Duff sendte gjestene i ledelsen på Old Trafford, men Robin van Persie, Shinji Kagawa og Rafael snudde kampen allerede før pause.

southamptonvanpersie (650 x 358)
USTOPPELIG: Robin van Persie var helt enestående i 2012/13-sesongen. Her har han senket Southampton nærmest på egen hånd.

I runden etter skjedde det igjen, og det var sesongens store comebackkonge, Robin van Persie, som sørget for at det ble seier. Rickie Lambert sørget for 1-0 for Southampton, mens Van Persie trengte bare syv minutter på å utligne på St. Mary’s. Morgan Schneiderlin ordnet 2-1, men Van Persie scoret like gjerne hattrick, og dermed endte det 3-2 til United.

United fortsatte å havne under, men snudde kamp etter kamp. Liverpool, Stoke, Aston Villa, QPR, Reading, Newcastle og Southampton (igjen) tok alle ledelsen i serien, men det var Manchester United som hadde scoret flest mål da dommeren blåste av kampen.

I Champions League skjedde det i tre av de fire første gruppespillkampene. Michael Carrick sørget for at United tok ledelsen og vant 1-0 på Old Trafford i den første kampen, men så tok Cluj ledelsen i neste kamp. United snudde til 2-1 og vant. Hvem scoret? Robin van Persie.

sirpersie
GLEDE: Robin van Persie får en god klem etter å ha scoret mål mot Stoke i april 2013.

Så var det dobbeltkamp mot Braga. Først hjemme, hvor resultattavla viste 0-2 etter 20 minutter. Men comebackprinsen Jávier Hernández reduserte, før Jonny Evans utlignet. Et kvarter før slutt dukket Chicharito opp igjen, og vips så stod det 3-2 til United. Braga tok også ledelsen i Portugal, men tapte til slutt 3-1.

Under kan du se en oversikt over alle comebackene til United i 2012/13-sesongen:

• Fulham hjemme (0-1 til 3-2)
  • Southampton borte (0-1 og 1-2 til 3-2)
  • Liverpool borte (0-1 til 2-1)
  • Stoke hjemme (0-1 til 4-2)
  • Aston Villa borte (0-2 til 3-2)
  • QPR hjemme (0-1 til 3-1)
  • Reading borte (0-1 og 2-3 til 4-3)
  • Newcastle hjemme (0-1, 1-2 og 2-3 til 4-3)
  • Southampton hjemme (0-1 til 2-1)
  • Cluj borte (0-1 til 2-1)
  • Braga hjemme (0-2 til 3-2)
  • Braga borte (0-1 til 3-1)

Moyes’ manglende evne

Mot slutten av den magiske 2012/13-sesongen, kunngjorde Sir Alex Ferguson at tiden var inne for et tronskifte på Old Trafford. Den legendariske skotten ble erstattet av en annen skotte, som aldri var i nærheten av å bli noen United-legende.

I 2013/14-sesongen fortsatte Manchester United å havne under. Forskjellen fra forrige sesong var bare at United ikke var i stand til å slå tilbake. Liverpool, Manchester City, West Bromwich, Everton og Newcastle var noen av lagene som tok ledelsen mot United i David Moyes’ første halvår som United-manager. Alle disse lagene klarte å holde på ledelsen og vinne kampen.

Men selv med David Moyes ved roret hadde United sine øyeblikk. Manchester United hadde to strake tap da Moyes’ menn reiste til Stadium of Light for å hente tre poeng. Det tok imidlertid bare fem minutter før Craig Gardner sendte Sunderland i ledelsen, og det så ut til at det skulle bli en ny fadese. Men så tok en ung belgier ansvar. Adnan Januzaj sørget for et av sesongens få lyspunkter da han snudde 0-1 til 2-1 med sine to scoringer i andre omgang.

januzaj
SNUDDE: Adnan Januzaj scoret to ganger mot Sunderland. Dermed ble 0-1 til 2-1. Da syntes Patrice Evra at det var på sin plass å legge 18-åringen i bakken.

Kun fire ganger klarte United å snu til seier etter å ha havnet under denne sesongen. Stoke tok ledelsen både 1-0 og 2-1 på Old Trafford, men Rooney og Hernández scoret begge i løpet av det siste kvarteret, og dermed endte det 3-2 til United.

På KC Stadium fikk David Moyes oppleve sin eneste seier etter å ha havnet under med to mål. Smalling reduserte til 2-1, før Wayne Rooney utlignet til 2-2. James Chester håpet kanskje at han skulle bli matchvinner da han scoret etter fire minutter. Etter 66 minutter ble han nettopp det, da han scoret selvmålet som sikret United seieren.

moyesmågå
FLOPP: David Moyes’ tid som Manchester United-manager var en lang periode med skuffelser.

• Sunderland borte (0-1 til 2-1)
  • Stoke hjemme (0-1 og 1-2 til 3-2)
  • Hull borte (0-2 til 3-2)
  • Aston Villa hjemme (0-1 til 4-1)

Må finne magien

273 dager tok det fra Louis van Gaal ble annonsert som Manchester United-manager, 19. mai 2014, til han opplevde sin første comebackseier med sitt nye lag. Scott Laird banket inn 1-0 på Deepdale, via Antonio Valencia, men Ander Herrera, Marouane Fellaini og Wayne Rooney sørget til slutt for at United tok seg videre til kvartfinalen i FA-cupen.

herrera
JUBELRUS: Så glad ble Ander Herrera da han scoret målet som begynte comebacket.

Når det er sagt, så har Manchester United fått med seg mange poeng fra tapende posisjoner denne sesongen, slik ansvarlig redaktør Dag Langerød skrev i sin kommentar etter Burnley-kampen. Mot både West Bromwich, Chelsea, Aston Villa, Stoke og West Ham har United utlignet og fått med seg ett poeng. I tillegg mistet United ledelsen mot både Everton, Southampton og Burnley, men klarte likevel å vinne kampen.

Men det er uansett ikke til å stikke under stol at tallene er oppsiktsvekkende. United har riktignok spilt færre kamper denne sesongen enn i de tidligere sesongene, men å gå fra tolv comeback i 2012/13-sesongen, til fire comeback under Moyes, til kun én comebackseier under Van Gaal så langt.