LESERBREV: Overgangsvinduet

Fikk vi inn de rette spillertypene, og hva bør gjøres videre?

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker united.no leserbrev til nettsiden. Takhøyden er stor, men united.no forbeholder seg retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Du må oppgi fullt navn og alder, og fortelle hvor lenge du har vært fan. Du må også fortelle hvorfor eller hvordan det skjedde. Send gjerne også reisebrev eller skildringer med bilder. Det tar vi VELDIG GJERNE imot.

=========================================================================

Dette leserbrevet er innsendt av 17 år gamle Lars Magnus Igland Røys. Han omtaler seg selv som «flerårig supportermedlem i MUSCS», og presenterer ellers seg selv på denne måten:

Når det gjelder hvor lenge jeg har vært United-supporter, så må jeg dessverre bruke en klisjé og si så lenge jeg kan huske, men den voldsomme interessen startet i 9-/10-årsalderen mot slutten av 06/07-sesongen og begynnelsen av 07/08-sesongen. Da kjøpte jeg også min første United-drakt, som jeg senere trykket Ronaldo på, av rundt i dag 15 United-drakter. Manchester United er min aller største interesse, det ble belønnet med min første tur til Old Trafford i 2011 og 8-2-seieren mot Arsenal – min største opplevelse i livet! Forhåpentligvis blir det flere turer til Drømmenes Teater i årene som kommer!

 

Oppsummering og evaluering av overgangsvinduet

Før overgangsvinduet åpnet 1. juli var det allerede klart at Rio Ferdinand og Nemanja Vidic kom til å forlate United, samt. at Ryan Giggs skulle legge opp og tre inn i stillingen som assisterende manager under Louis van Gaal. Like etter ble Patrice Evra solgt til Juventus og en totalsum på over 2000 kampers rutine var borte fra spillermaterialet på Drømmenes Teater. Ed Woodward, Louis van Gaal og resten av dem i styrerommene på Old Trafford sto overfor et sommervindu der klubbens posisjon som toppklubb også sportslig skulle forsvares. Rutine skulle erstattes, riktige spillertyper skulle signeres og daukjøtt skulle selges, med andre ord, en begredelig 7. plass skulle forbedres.

Overgangsvinduet startet med spekulasjoner om hvorvidt overgangsbudsjettet var på 1,5-2 milliarder norske kroner og om Louis van Gaals deltakelse i VM i Brasil ville bli en ulempe i forhold til Uniteds overgangsvindu. Før van Gaal ble ansatt, hadde også Ed Woodward og David Moyes utarbeidet en liste med overgangsmål, som visstnok inkluderte spillere som William Carvalho og Toni Kroos, men også en spansk midtbanespiller som var linket til i klubben i fjor sommer – Ander Herrera. Van Gaal «godkjente» Ander Herrera og den 25 år gamle, baskiske midtbanespilleren fra Athletic Bilbao ble Louis van Gaals første signering som United-manager, etter at United aktiverte utkjøpsklausulen i hans kontrakt på £28.85 millioner.

Manchester United v Valencia - Pre Season Friendly

En annen spiller som antakelig også var på samme liste var da 18 år gamle Luke Shaw. Venstrebacken fra Southampton, som også var på årets lag i Premier League sesongen før, ble offisielt klar for United mindre enn et døgn etter overgangen for Herrera hadde blitt annonsert. Overgangsvinduet startet dermed med to gode signeringer i posisjoner det trengtes forsterkninger, noen trakk allerede konklusjonen at dette allerede var et bedre overgangsvindu enn sommeren før. I denne perioden var det samtidig snakk om at visekaptein og aldrende venstreback Patrice Evra skulle bli en slags mentor for Luke Shaw og at det var viktig å beholde Evras rutine og påvirkningskraft i en slagen Manchester United-garderobe uttynnet for rutine og meritter. Det skjedde ikke, enda klubben hadde aktivert klausulen i kontrakten hans om et videre år, signerte den 33 år gamle mannen Patrice Evra for den 117 år gamle damen Juventus.

Ukene etter signeringene, og Patrice Evras overgang til Juventus for om lag £1,2millioner, var preget av sluttspillet i VM, men også spillersalg. Alexander Büttner ble solgt til Dinamo Moskva og Bébé ble solgt til Benfica, Macheda ble også fristilt. Etter at van Gaal og hans Nederland røk ut av VM mot Argentina var det ventet fortgang på overgangsfronten, men som sin forgjenger ville van Gaal adressere troppen han hadde til disposisjon før han gjorde betydelige endringer i spillerstallen. Han plukket så ut en 25-mannstropp til USA-turnéen, naturlig nok uten VM-stjerner som Januzaj, Fellaini og van Persie som alle avanserte fra gruppespillet med sine respektive landslag. Under USA-turnéen gjorde Ed Woodward et 20 minutter langt intervju med MUTV, der han sa at United hadde ambisjoner om å hente de beste spillerne i verden, kunne bruke mellom £60-80 millioner på én spiller uten problem, at han var lei av å se de beste gå til Spania og sist, men ikke minst; «watch this space». Woodward dro like etter hjem fra USA for «general business», ikke «urgent transfer business» som året før, men for Glazers aksjesalg. Laget kom deretter hjem fra en meget solid turné rent sportslig, uten tap og med seire mot lag som Liverpool og Real Madrid. Forventningene var da gjerne høye hos mange United-supportere om at laget skulle levere på banen og at Woodward skulle ha innfridd på overgangsfronten før Premier League-fotballen skulle begynne å rulle igjen 16. august.

Manchester United v Swansea City - Premier League

I ukene etter pre-season begynte van Gaal opprydningen i stallen. Angelo Henriquez ble sendt på lån til Kroatia og Branns UEFA Cup-motstander tilbake i 2007, Dinamo Zagreb. Nani ble sendt på lån tilbake til gamleklubben Sporting Lisboa i en avtale som så sølvvinner i VM og venstreback på VMs lag, Marcos Rojo, komme andre veien for £16 millioner. En annen overgang som nok indirekte satt ekstra fart i Uniteds overgangsvindu var James Rodríguez sin overgang til Real Madrid. Dette banet vei for at United og Ed Woodward ikke bare kunne innfri egne mål med å vise økonomiske muskler, men også investere stort i spillergruppen og blidgjøre fansen etter en tung sesong og lite investeringer i laget over tid – Ángel Di María ble tilgjengelig. Det tok ikke lang tid før United ble enig med Real Madrid om en rekordovergang til £59,7 millioner etter at Di María ble benket til første oppgjør av Supercopa-finalen mellom Real Madrid og byrival Atletico. United hadde dermed signert kampens spiller i Champions League-finalen mot Atletico Madrid og en av verdens beste spillere. Supporterne var i ekstase, jeg så definitivt en av dem.

Den siste uken av overgangsvinduet var det fremdeles knyttet stor spenning til United og hva de skulle foreta seg på overgangsfronten, selv etter Di María-signeringen. Wilfried Zaha ble sendt på lån tilbake til Crystal Palace, mens Shinji Kagawa også returnerte til sin gamleklubb  Borussia Dortmund for £6,3 millioner. I mellomtiden bekreftet også United at de var enige med Ajax om en overgang for klubbkaptein Daley Blind for om lag £14 millioner, men det skulle vise seg at United fremdeles skulle være aktive på overgangsvinduets siste dag. Deadline Day startet med uventede rapporter om at United hadde fått i stand en låneavtale med opsjon på kjøp for Radamel Falcao fra Monaco. Like etter ble Javier «Chicharito» Hernandez bekreftet på lån til Real Madrid med opsjon på kjøp og Daley Blind-overgangen ferdigstilt. Nick Powell (lån) og Tom Lawrence (£1 million) gikk så til Leicester, Michael Keane på lån til Burnley og til slutt gikk Tom Cleverley på lån med opsjon på kjøp til Aston Villa – 16(!) timer på overtid. Ryktene om at Danny Welbeck skulle forlate klubben ble også mer enn bare spekulasjoner. «Dat guy Welbz», som han av noen blir kalt, signerte for Arsenal i en overgang verdt £16 millioner i de sene nattetimer samtidig som Radamel Falcaos låneovergang til United ble bekreftet. United hadde altså solgt et akademiprodukt til en rival, men samtidig lånt inn en av verdens beste spisser.

Manchester United v FC Bayern Muenchen - UEFA Champions League Quarter Final

Da stiller jeg spørsmålene: 1) Var dette et bra overgangsvindu? 2) Fikk vi inn riktige spillertyper? 3) Hva bør gjøres videre?

1)     Uten tvil. Seks spillere som kan gå rett inn på laget og gjøre en forskjell ble signert, der fem av dem ofret spill i Europas gjeveste klubbturnering, Champions League, for å spille for United. Dette viser at United fremdeles er en klubb som tiltrekker seg de beste spillerne, og som nå også er villig til å investere stort i spillergruppen. Samtidig beviser det, for nå, at argumentet om at man må være i Champions League for å signere de beste spillerne er tøv – i alle fall om klubben er Manchester United. I tillegg ble vi også kvitt en haug med daukjøtt og fikk sendt flere unge talenter, deriblant Powell, Keane og Zaha, på lån til Premier League-klubber hvor de vil få viktigere roller enn i United og ikke minst spilletid. Samtidig beviste Ed Woodward at han ikke var helt udugelig, som hans verste kritikere gjerne kategoriserte han som, med å signere en rekke toppspillere. Ofte kom avtalene i boks etter kompliserte forhandlinger som med Marcos Rojo og Ander Herrera, eller en kjapp gjennomføring som med Daley Blind og Radamel Falcao. Spørsmålet nå er hvor kjapt Louis van Gaal kan få det beste ut av troppen.

2)     Både ja og nei. Vi har signert årets venstreback i Premier League fra forrige sesong i Luke Shaw, en aggresiv og kreativ midtbanespiller i Ander Herrera, midtstopper og venstreback Marcos Rojo, kantspiller og indreløper Ángel Di María, forsvarsspiller og midtbanespiller Daley Blind og en av verdens beste spisser i Radamel Falcao. Alle disse er spilletyper som passer inn i Louis van Gaals 3-4-1-2-system, og i et evt. 4-3-3-system skulle det legges om, i den form av at de kan spille i flere posisjoner eller er en av verdens beste i sin primærposisjon. Samtidig mangler laget en klar lederskikkelse i midtforsvaret som f.eks. en Mats Hummels eller Mehdi Benatia og en leder og kvalitetsspiller i midtbaneleddet som Arturo Vidal eller Kevin Strootman.

I mitt hode, med alle skadefrie, bør alle nysigneringene være i startelleveren. Personlig mener jeg ikke vi trenger å bytte formasjon, som mange debattanter på united.no har etterlyst. Jeg ønsker heller at 3-4-1-2-formasjonen justeres marginalt for å få utnyttet Daley Blind sine styrker både offensivt og defensivt ved at den sentrale av de tre stopperne blir flyttet frem som en defensiv midtbanespiller. Jeg tror Blind er for lett fysisk til å spille midtstopper i Premier League, basert på høyde og kroppsbygning, og mener at han vil passe bedre i en defensiv midtbanerolle, som gjorde han til årets spiller i nederlandsk Æresdivisjon for Ajax. Formasjonen og lagoppstillingen vil da i mine øyne se best ut slik:

 

De Gea
(Lindegaard)

 

Rafael – Jones – Rojo – Shaw
(Valencia – Evans – Blackett/Smalling – Blind/James/Rojo)

 

Blind

(Carrick/Fletcher)

Herrera – Di María
(Fellaini/Carrick/Fletcher)

 

Mata

(Rooney/Januzaj/Fellaini)

 

Rooney – Falcao

(van Persie – Wilson/Januzaj)

 

Med en slik formasjon tror jeg vi kan få det beste ut av spillermaterialet vi har. Shaw og Rafael kan bombe fremover og Blind kan trekke ned. Jones og Rojo har også erfaring som backer og kan bruke den mens backene bidrar offensivt ved å skyve ut når Blind trekker ned. Når vi har ball og skal bygge opp et angrep har vi, altfor ofte etter min smak, sett spillere som Mata og Rooney droppe ned foran midtstopperne eller for langt ned i midtbaneleddet for å hente ball. Nå har vi Daley Blind evt. Michael Carrick i «Gerrard-rollen» som kan strø pasninger samtidig som vi opprettholder et offensivt trykk med å ha mange spillere posisjonert offensivt samt. en god defensiv organisering. Med Di María som indreløper tror jeg også at vi får se en enda bedre Mata. Mange argumenterer for at United spiller for tregt med Mata på banen og vil ha han ut av laget, men om Mata blir servert offensive løp og gode bevegelser, som det har vært mangelvare på i sesongstarten, fra f.eks. en Di María, tror jeg vi vil se en så god Mata som han selv vil. Rooney og Falcao er samtidig ren dynamitt på topp, dog de ikke har ekstrem fart tror jeg de kommer til å skinne med Mata i rommet bak dem. I tillegg har vi jo alltids en van Persie (og Januzaj/Wilson) som kan komme inn og gjøre en forskjell. Evt. kan Rooney droppe ned og van Persie starte sammen med Falcao på topp osv. Kort oppsummert, United har mange strenger å spille på med en slik dynamisk formasjon og mengden på kvalitetsspillere.

3)     Videre forsterkning i laget og salg av overflødige spillere på høye lønninger. Som nevnt mangler vi ledertyper i både forsvaret og midtbaneleddet, enda jeg mener Phil Jones og Daley Blind har lederpotensiale, men samtidig mener jeg vi har manglet en høyreback som kan utfordre Rafael i flere år nå. Valencia og Smalling er i utgangspunktet ikke høyrebacker og er ikke nok konkurranse i mine øyne. Vi har også Saidy Janko og Guillermo Varela (på lån til RM Castilla), men er fremdeles usikkert om de vil ta nivået. Personlig er jeg veldig svak for Evertons Séamus Coleman, og mener han ville passet veldig bra inn i Uniteds spillesystem med sine offensive bidrag og tempo.

Konklusjon: Dette var et godt overgangsvindu der vi fikk inn riktige spilletyper og kvalitet i tillegg til at vi ble kvitt spillere av for dårlig kvalitet. Woodward viste sin kompetanse og van Gaal har nå en tropp som passer til hans dynamiske 3-4-1-2-formasjon, enda den mangler klare ledertyper i midtforsvaret og på sentral midtbane samt. en utfordrer til høyrebackposisjonen. Louis van Gaals revolusjon på Drømmenes Teater har bare så vidt startet.

Powered by Labrador CMS