LESERBREV: Hva betyr tap i første kamp?

– Den største skuffelsen har lagt seg, og jeg har begynt å tenke på betydningen av tapet, skriver dagens skribent.

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker united.no leserbrev til nettsiden. Takhøyden er stor, men united.no forbeholder seg retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt.

Leserbrev kan sendes til [email protected]. Du må oppgi fullt navn og alder, og fortelle hvor lenge du har vært fan. Du må også fortelle hvorfor eller hvordan det skjedde

Send gjerne også reisebrev eller skildringer med bilder. Det tar vi VELDIG GJERNE imot.

Dagens leserbrev kommer fra Jan-Erik Hopland:

Så var vi der igjen da. Ligaen har endelig blitt sparket i gang igjen. Før dommer Dean tok fløyta i munnen og blåste sesongen i gang på lørdag ettermiddag, var det enorm optimisme å spore blant oss United supportere. En nærmest feilfri pre-season var gjennomført, Van Gaal var sømløst installert som Gaffer og United hadde begynt å spille fotball igjen. Det var derfor «ingen» som forventet at lille Swansea skulle være party pooper på Old Trafford. Nå er det riktignok ganske så hot med «ice bucket challenge», men jeg trodde ikke United hadde bestemt seg for å havne i Guinness rekordbok for å simultankjøle samtlige United supportere. Jeg så det bare ikke komme.

Nå når den største skuffelsen har lagt seg, har jeg begynt å tenke på betydningen av tapet. Ja, det var en kollektiv dårlig forestilling, men er alt tapt? Jeg tror ikke det. Skadesituasjonen er ikke bra, og «Where’s Woody» har en stor jobb å gjøre for å få inn forsterkninger. Det er klart. Men statistisk hva betyr det om en taper første kamp? Jeg har tatt for meg alle sesongene siden Premier League startet i 92/93 sesongen og sett på hvordan første kamp endte og hvordan sluttplasseringen til United ble.

Foruten lørdagens fadese har United tapt 4, spilt 4 uavgjort og vunnet 14 førsterundekamper i Premier League æraen. Av disse 22 sesongene har vi som kjent vunnet 13 titler. Bare en – 1 – gang har vi ikke vunnet når vi har enten tapt eller spilt uavgjort. Det var i 2004/05 sesongen da nok en Islending – Eidur Gudjohnsen – ble matchvinner for Chelsea med sin scoring i det 15 minutt på Stamford Bridge.

Til sammenligning har vi ikke maktet å vinne ligaen i 8 av de 14 sesongene hvor vi har startet med seier.  I 1994/95 ble QPR slått 2-0 etter mål av Hughes og McClair mens sesongen endte med en 2 plass. Det samme skjedde i 1997/98 da ble Tottenham slått på White Hart Lane etter mål av Butt og selvmål av Vega. 2001/02 sesongen ble innledet med 3-2 seier på Old Trafford over Fulham da to mål på to minutter av Van Nistleroy og ett fra Beckham ble for mye for Louis Saha sine 2 for Fulham. Da sesongen var over endte United på en 3 plass. Samme ligaplassering ble det igjen i 2003/04 sesongen. Da endte en lovende start med 4-0 over Bolton på Old Trafford med en tredjeplass i ligaen. 2005/06 sesongen endte med en andre plass etter en 2-0 seier på åpningsdagen mot Everton på Goodison. 2009/10 sesongen var heller ikke vårt år. Wayne Rooney’s mål i det 34 minutt gav 1-0 seier over Birmingham på Old Trafford, men sesongen endte på andre plass. I 2011/12 sesongen sørget et Steven Reid selvmål i det 81. minutt for at United vant 2-1 på the Hawthorns, mens det bitre målet til Aguero på overtid tok fra oss ligatittelen i mai. Sist men ikke minst i fjor under David Moyes endte sesongen på en skuffende syvende plass etter en knusende 4-1 seier over Swansea på sesongens første dag.

Manchester United v Swansea City - Premier League

Statistisk fordeler sesongene seg slik;

Seier i første kamp 14. antall ligamesterskap 6. Sannsynlighet for ligamesterskap = 43%

Uavgjort i første kamp 4. Antall ligamesterskap 4. Sannsynlighet for ligamesterskap = 100%

Tap i første kamp 4. Antall ligamesterskap 3. Sannsynlighet for ligamesterskap = 75%

Derfor; om man har lyst til å se på glasset som halvfullt kan man kanskje si at det er større sannsynlighet for at United vinner ligaen med tap eller uavgjort i første kamp enn det er dersom vi vinner første kamp.

Fattig trøst? Jovisst, men endog trøst på en regnfull mandag……….