Hva skjedde med «Fergie Time»?

Seiersmålet mot Watford var første gang United avgjorde en kamp på overtid siden desember 2012.

Sir Alex Fergusons Manchester United var kjent for å avgjøre mange kamper helt på tampen. Synet av den energiske skotten som febrilsk peker på klokken for å vinne noen ekstra sekunder i jakten på en utligning eller et vinnermål har festet seg i hjernebarken hos mang en fotballsupporter.

Begrepet «Fergie Time» ble ofte brukt om tilleggsminuttene der United jaget et vinnermål, og flere ganger lyktes United med det under skotten.

Men etter at Ferguson takket for seg i 2012/13-sesongen har antall sene scoringer av United blitt dramatisk redusert.

Så sjelden har det blitt at Bastian Schweinsteigers sene scoring mot Watford, godt assistert av hjemmelagets Troy Deeney, var første gangen United avgjorde en Premier League-kamp på overtid siden Javier «Chicharito» Hernandez sørget for 4-3 på overtid mot Newcastle 26 desember 2012.

KJENT SYN: Sir Alex Ferguson pekte ofte på armbåndsuret for å få dommerne til å legge til tid om United trengte en sen scoring.

Det er imidlertid ikke bare overtidsmål som har blitt en sjeldenhet for United etter at Ferguson ga seg.

Dramatiske scoringer de siste ti minuttene av ligakampene, har blitt sjeldnere og sjeldnere siden 2009/10-sesongen, vel og merke med et lite oppsving etter den begredelige David Moyes-sesongen.

I 2009/10 sesongen scoret United hele 19 mål de siste ti minuttene i Premier League. I 2012/13 var antallet redusert til 12, men da kom til gjengjeld tre av dem som avgjørende mål på overtid.

Teddy Sheringham sa en gang at det vakreste synet i fotball var å se et United-lag jage en utligning eller et seiersmål. I Fergusons siste sesong som United-sjef avgjorde laget hans målrike og viktige bataljer i sluttsekundene. Van Persie gjorde det mot Southampton (3-2), han gjentok bedriften mot Manchester City (3-2), før Chicharito gjorde det mot Newcastle (4-3).

Siden den gangen har United ikke avgjort en eneste ligakamp på overtid, før helgens seier mot Watford.

I David Moyes sin eneste sesong i United scoret United kun syv mål de siste ti minuttene. Det forbedret seg marginalt under Louis van Gaal da United sist sesong scoret ni.

Kanskje bærer årets sesong bud om at en bedring er på vei hva sene mål angår. Når en tredjedel av sesongen er spilt har United allerede scoret fire mål de siste fem minuttene.

Sesong80-90 min85-90 min90 + min90 + min (vinnermål)

Kilde: Sky Sports/Opta

* Juan Matas mål mot Sunderland er i den opprinnelige statistikken oppgitt til å være på overtid, men målet ble scoret etter 89 minutter og 28 sekunder.