Alle gode ting er tre…

To europeiske finaletap på rad. Onsdag neste uke kommer forhåpentligvis en etterlengtet finaletriumf.

Onsdag 24. mai skjer det.

Manchester United spiller sin fjerde finale i europeisk sammenheng på ni år. Den sjette i klubbens historie.

Det er imidlertid ikke snakk om den sagnomsuste Champions League, men turneringens «lillebror», Europa League.

På motsatt banehalvdel står det tidligere storlaget Ajax, som har vunnet det meste som er å vinne i klubbsammenheng.

I motsetning til nederlenderne har imidlertid United spilt en rekke finaler de siste årene. I 2008 vant rødtrøyene «The Double» da de beseiret Chelsea i Champions League-finalen, før de i 2009 og 2011 ble slått av Barcelona i finalen i samme turnering.

«Alle gode ting er tre», lyder et velkjent ordtak som ofte nyttes etter to mislykkede forsøk og en skal ta fatt på forsøk nummer tre.

1968, European Cup: Eusébio & co. beseires

Eusebio, Mário Coluna, José Augusto og José Torres.

Du kjenner kanskje ikkje til alle navnene, men de er alle fire legendariske Benfica-spillere som alle bøttet inn for Benfica og Portugal. United, anført av Bobby Charlton, Brian Kidd, George Best, Nobby Stiles, Bill Foulkes, Paddy Crerand, og Alex Stepney mellom stengene, skulle møte portugiserne i Uniteds første europeiske finale i historien.

Ti år etter München-flyulykken, som tok livet av åtte mann i Matt Busbys United-tropp, nådde Manchester-laget toppen av europeisk fotball etter å ha slått Benfica 4-1 på Wembley Stadium. Det tok nesten en time før kampen fikk sitt første mål da Bobby Charlton satte inn 1-0 etter 53 minutter. Drøyt ti minutter før slutt sørget Jaime Graças utlignet for ekstraomganger på Wembley. George Best, Brian Kidd og Charlton scoret hvert sitt mål i løpet av ni minutter og Uniteds 4-1-seier var sikret.

Hele 100,000 oppmøtte så kampen, og BBC estimerte at om lag 250 millioner tv-seere så finalen. 250 millioner – for 49 år siden!

29. mai 1968: Brian KIdd header inn 3-1 mot Benfica.

1991, Cupvinnercupen: Ferguson overlistet Cruyff

Neida, det var selvsagt ikke de to managerne som spilte Cupvinnercup-finalen mellom Manchester United og Barcelona våren 1991. Men den dag i dag står de to mennene igjen som to av de mest innflytelsesrike fotballpersonlighetene i idrettens historie.

Johan Cruyffs Barcelona-lag med blant andre Ronald Koeman og Michael Laudrup skulle nemlig måle krefter mot Fergusons lag bestående av Mark Hughes, Bryan Robson, Steve Bruce & co.

Finalen ble spilt i Cruyffs hjemland, på Feijenoord Stadion, og takket være to Mark Hughes-scoringer etter henholdsvis 67 og 74 minutter vant United, for anledningen kledd i hvitt, 2-1 etter at Koeman reduserte fem minutter etter Uniteds andre mål.

Paul Ince og Steve Bruce feirer Cupvinnercup-triumfen over Barcelona i 1991.

1999, Champions League: And Solskjær has won it!

– Can Manchester United score? They always score, sa ITVs kommentator, Clive Tyldesley, minutter før Manchester United hadde avgjort Champions League-finalen mot Bayern München i Barcelona 26. mai 1999.

– And Solskjær has won it! ropte han da Ole Gunnar Solskjær satte inn 2-1 mot tyskerne langt inne i overtiden.

Bayern startet med ti tyskere. United hadde bare fire engelskmenn fra start. Ferguson hadde formet et lag med spillere fra alle verdenshjørner. Hitzfeld stolte på egne landsmenn.

Bayern München ledet 1-0 i 85 minutter etter at Mario Basler hadde sendt Ottmar Hitzfelds lag i ledelsen etter bare fem minutter. Nesten én og en halv time med neglebiting og en rekke store Bayern-sjanser fulgte.

Innbytterne Teddy Sheringham og Ole Gunnar Solskjærs overtidsscoringer etter henholdvis 91 og 93 minutter knuste ikke bare et helt lags hjerter, men flere hundre tusen Bayern-supportere. Millioner av Man. United-fans jublet som gale.

Ferguson hadde nemlig sikret seg det gjeveste troféet i klubbsammenheng. Ikke nok med det, klubbens første og éneste «The Treble» ble vunnet.

GAMECHANGER: Ole Gunnar Solskjær avgjorde Champions League-finalen i 1999.

2008, Champions League: «The Double» sikres

Det føles ikke så lenge siden, men det nærmer seg hele ti år siden vi satt i sofaen, på puben, eller på Luzhniki Stadium i Moskva, og bet negler.

Cristiano Ronaldo headet United i ledelsen etter 26 minutter. Chelseas Frank Lampard utlignet etter 45 minutter spilt.

Et nervedrama av de sjeldne skulle fotballfans verden over være vitner til den neste timen. Didier Drogba traff stolpen etter 77 minutter, men klarte aldri å score det avgjørende 2-1-målet. Vi gikk til ekstraomganger, og fire minutter før dommeren blåste av til straffespark ble Didier Drogba utvist.

Ronaldo var den første spilleren til å bomme på straffe. Deretter scoret både Lampard og Ashley Cole for Chelsea. United fortsatte å score. Så skle John Terry og sendte ballen langt utenfor. Ryan Giggs var sistemann ut. United fortsatte å score. Så var det Nicolas Anelka sin tur. Edwin van der Sar reddet, og Uniteds tredje CL-gull var et faktum.

Det var ikke pent, men det var godt. En blir nesten nervøs bare av å skrive om det…

Manchester United feirer CL-gull og «The Double» i Moskva, 2008.

2009, Champions League: Det første tapet

Sesongen etter The Double i 2008 var det Barcelona som måtte beseires på Stadio Olimpico i Roma.

Det endte imidlertid opp som Uniteds første finaletap i UEFA-sammenheng. Det gikk bare ti minutter før Samuel Eto’o sendte Barcelona opp i en timelang 1-0-ledelse. Etter 70 minutter knuste nemlig Lionel Messi stopperkjempen Rio Ferdinand i hodeduell og stanget inn 2-0.

Carles Puyol, Yaya Touré, Xavi, Andrés Iniesta, Lionel Messi, Thierry Henry, Eto’o, m.fl, ble for sterke for United med Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney som de største stjernene på laget.

Rio Ferdinand betenkt etter Champions League-finalen i 2009.

2011, Champions League: Tap – mot Barcelona – igjen…

Det hadde bare gått to år siden de to beste lagene i Europa skulle møtes i nok en Champions League-finale. Manchester United-troppen hadde definitivt sett sine bedre dager, selv om Ferguson hadde for vane å få det absolutt beste ut av hver og en spiller.

Barcelona, derimot, ble bare bedre og bedre. Pep Guardiolas mannskap er blant de beste lagene en har sett i fotballens lange historie.

Pedros 1-0-scoring etter 27 minutter ble utliknet av Wayne Rooney syv minutter senere. United-fansen hadde troen – lenge… Så dukket selvsagt Messi opp – i 2011 som i 2009. Fra knapt 20 meter sendte han ballen bak Van der Sar og sørget for en 2-1-ledelse. Kvarteret senere skrudde David Villa ballen i lengste kryss og sørget for 3-1 og nok en komfortabel Barcelona-seier.

2011-TAPET: Barcelona ble for sterke 28. mai 2011.

2017, Europa League: Alle gode ting er tre…

Vi kan se tilbake på fem finaler i regi av UEFA siden klubbens oppstart for 139 år siden. Tre har endt med seier, de to siste har endt med tap.

Den første finalen kom under Sir Matt Busby, de fire øvrige finalene kom under Sir Alex Ferguson.

David Moyes og Louis van Gaal har begge vert United-sjef siden 2011-finalen. Nå er det José Mourinho sin tur til å prøve seg, da hans to forgjengere aldri kom til en europeisk finale.