REFERAT: Og Wayne Rooney fikk nok stilnet en del av kritikerne.

Champions League, Play-off
Jan Breydel Stadion, 26. aug. 2015
28.733 tilskuere
Dommer: Antonio Mateu Lahoz, Spania

20. min.: 0-1 Rooney (Memphis)
49. min.: 0-2 Rooney (Herrera)
57. min.: 0-3 Rooney (Mata)
63. min.: 0-4 Herrera (Schweinsteiger)

Etter én sesong i Europa-mørket er Manchester United endelig tilbake i Europas aller gjeveste selskap. Plassen i gruppespillet i Champions League ble sikret etter en solid 4-0-seier onsdag og 7-1 sammenlagt mot Club Brugge.

Forrige gang United deltok i Europa var i 2013/14, da David Moyes ledet laget til kvartfinalen, hvor det ble 2-4-tap sammenlagt for Bayern München. Sesongen før ble det et knepent 2-3-tap for Real Madrid i 8. delsfinalen. Det er drøyt fire år siden United sist var i finalen, på Wembley, mot Barcelona.

Torsdag 17.45 blir det klart hvem United møter i gruppespillet, når veien mot mer Champions League-suksess fortsetter.

basti1To endringer

Louis van Gaal gjorde to endringer på førsteelleveren, fra laget som spilte 0-0 mot Newcastle i helga. Begge kom på sentral midtbane. Michael Carrick var tilbake, og Ander Herrera kom også inn til sin første start for sesongen.

Nykommerne Bastian Schweinsteiger og Morgan Schneiderlin ble henvist til benken.

Rooney-mål

Det var to lag som virket veldig klar over hvor viktig det første målet var som tok avspark. Brugge la seg lavt, og United var i kjent stil opptatt av å holde ballen i laget og ikke bli tatt i ubalanse.

Dermed var det lenge også langt mellom de største sjansene, men da den første kom etter 20 minutter endte det på lykkelig vis.

Memphis fikk ballen på venstrekanten, skar innover i banen i kjent stil, men i stedet for å fyre av så spilte han Wayne Rooney gjennom. Alene med keeper gjorde den måltørste spissen ingen feil, og 1-0 kom etter en lekker liten lobb over keeper.

Det var Rooneys første United-scoring siden april, og bør kunne stilne noen av de mest sensasjonshungrige engelske avisene.

Memphis alene

Ti minutter før pause burde Memphis selv gjort 2-0, men alene med keeper ventet han altfor lenge med avslutningen og en forsvarer fikk blokkert. Like etter var Ander Herrera nær å doble ledelsen på en Memphis-corner, men hardt presset endte avslutningen utenfor.

Mens United styrte begivenhetene var hjemmelaget lenge ufarlig. Det var et par skremmeskudd på overganger, men de kom ikke til en ordentlig avslutning før stadionuret hadde nådd 41. minutt.

brugge2Hektisk slutt

Da ble spissen Sutter spilt gjennom, men det knallharde skuddet fra 17 meter ble stanset av Sergio Romero.

Minuttet etter spilte de seg så mutters alene med Romero, men akkurat da hjemmelagets spiller skulle passere keeper så kastet Romero seg og reddet. Så gikk det bare noen sekunder før den påfølgende corneren endte med en farlig avslutning gjennom hele feltet.

United holdt imidlertid unna til 1-0-ledelse og 4-1-sammenlagt før de siste 45 minuttene, i en omgang som var det United ønsket resultatmessig, men langt i fra var det fansen håpet prestasjonsmessig. I perioder var balltrillingen direkte kjedelig, men om det var én kamp hvor resultatet var viktigst i 2015/16 så var det nok denne kampen.

Game over

Om noen fryktet at starten på 2. omgang skulle bli som slutten av 1. omgang, så var det ingen grunn til å frykte noe som helst.

Louis van Gaal tok ut Adnan Januzaj og dyttet Bastian Schweinsteiger inn på laget i pausen, og fire minutter etter var oppgjøret avgjort.

United vant ballen høyt. Luke Shaw ga den videre til Memphis, som spilte opp Ander Herrera på full fart inn i feltet og hans entouch-pasning traff Rooney som enkelt kunne bredside inn 2-0.

Dermed var det avgjort, siden Brugge da måtte ha fem (!!) på grunn av bortemålsregelen.

rooneyRooney-show

For Wayne Rooney var kampen imidlertid ikke over. Etter å ha blitt avskrevet av mange – og fått noen millioner spørsmålstegn knyttet til navnet sitt i ulike medier – så brukte han onsdagen til å skaffe seg en god dose selvtillit.

Etter 57 minutter ble han nydelig spilt gjennom av Mata, og alene med keeper satte han ballen kontrollert under keeperen til 3-0.

Minuttet etter kunne det blitt 4-0 – og Rooneys fjerde, men etter nok en krempasning fra Mata fikk keeper denne gangen slått Rooneys forsøk alene med keeper til corner.

En pasning for evigheten

Med kampen avgjort ble Juan Mata tatt ut til fordel for Ashley Young etter 62 minutter,  men United var langt i fra ferdige for dagen.

Ander Herrera, som fikk Januzajs 10er-rolle etter pausen, var nemlig ikke bare fornøyd med en målgivende, men 4-0-scoringen må han sende en stor takk til Bastian Schweinsteiger for.

Schweinsteiger leverte en av tidenes beste gjennombruddspasninger, langs bakken, gjennom to ledd, over 40-50 meter, på milimeteren presis til Herrera, og alene med keeper scoret han Uniteds fjerde. Løpet var perfekt. Avslutningen likeså. Men pasningen til Schweinsteiger kan du bruke alle klisjeene som finnes om. Den var for evigheten, til å rammes inn, verdt inngangspengene alene. Rett og slett nydelig. Fikk du ikke sett kampen er det en pasning som fortjener at du går rett inn på You Tube for å søke den opp. Den gjør nemlig natta eller dagen din bedre.

Au da, Chicharito

Målscorer Herrera ble tatt av banen like etter scoringen, og erstattet av Cicharito. Kampen åpnet seg også opp, Brugge hadde et knallskudd på hel volley fra 17 meter i tverrliggeren, Chicarito headet over på et innlegg og meksikaneren skulle gjort 5-0.

Ti minutter før slutt pekte dommeren nemlig på 11-metersmerket da et Rooney-innlegg gikk i hånda til en Brugge-forsvarer. De fleste trodde nok at Rooney ville score sitt fjerde, men i stedet skjøt Chicarito. Utenfor. I siste minutt klarte han utrolig nok også å bomme for åpent mål fra tre meter etter et flott innlegg fra Young.

Heldigvis blir de missene bare en parentes for historiebøkene.

Oppsummert

Jobben ble gjort. Fra første stund.

United kontrollerte, United tok ledelsen, og skremmeskuddene fra Brugge inneholdt sjelden mer enn løskrutt. 7-1 sammenlagt over to kamper mot et Club Brugge som var i kvartfinalen av Europa League forrige sesong er også overbevisende.

Da kan man nok tilgi at 1. omgangen lenge var kjedelig, da det da var mye balltrilling og et litt tregt offensivt spill. Igjen.

Sergio Romero og forsvarsfireren var nok en gang solide nok, og United holdt nullen for fjerde gang på fem tellende kamper denne sesongen.

Ander Herrera slet i starten, men så bedre ut etter pause da han fikk 20 minutter i 10er-rollen, Memphis var sentral i det meste offensivt og det var deilig å se at det løsnet for Wayne Rooney.  Adnan Januzaj hadde ingen stor kamp, men Juan Mata hadde et par nydelige pasninger – og så var det den pasningen til Schweinsteiger, da. Husk, har du ikke sett den, så er det bare å gå inn på You Tube. Nå.

Så blir det spennende om Rooney og United kan ta med seg godfølelsen inn i Swansea-kampen til helga. Med tre poeng der blir landslagspausen kanskje overkommelig for en gangs skyld.

Før det: Torsdag 17.45, følger united.no selvsagt gruppespillstrekningen direkte, og Supporterklubben har nærmere 500 sesongkort og andre pakker/turer til salgs på alle Champions League-hjemmekamper i høst. Følg med på united.no fra torsdag kveld for mer info.