MANCHESTER, ENGLAND - JANUARY 09: Wayne Rooney of Manchester United scores a late penalty during the Emirates FA Cup Third Round match between Manchester United and Sheffield United at Old Trafford on January 9, 2016 in Manchester, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

En helt glädjelös vinst

SVENSK STEMME: Les Mats Svenssons tanker etter den sene seieren over League One-laget Sheffield United.

Vi har sett Burton, Exeter och Reading vara för svåra i cupmatcher tidigare under 2000-talet. Skillnaden då jämfört med nu är att det är ett framgångsrikt Manchester United som gått på tillfälliga minor. Den här gången var det ett underpresterande – eller med dagens mått mätt normalpresterande – United som skämde ut sig igen.

Nu blev det visserligen avancemang ändå, men det var så lite i den insatsen som förtjänade avancemang att det trots allt känns som ytterligare ett fiasko. Jag har svårt att uppbåda någon som helst glädje efter den 1-0-segern. Eller lite kan jag väl känna, men det är mest «what the fuck?!». Och det säger en del om hur the state of affairs är i Manchester United nuförtiden.

Det blir inte roligare heller. Det är som att slå på Groundhog Day ett par gånger i veckan. Och samma sak gäller även när det handlar om att skriva efteråt – och för er att läsa.

Någonting att glädja sig åt?

• The Treble is still on. På riktigt. Unitedspelarna kan i teorin fortfarande lyfta tre bucklor på bussen genom Deansgate i maj.
  • Det regnade i Manchester. Det gör det mer sällan än man tror.

Lite mer glädje?

• GODT INNHOPP: Mats Svensson
    GODT INNHOPP: Mats Svensson syntes Memphis så pigg ut.

Memphis såg pigg ut mot League One-motstånd i alla fall. Matchavgörande inhopp med ett fint ryck in i straffområdet som gav en solklar straff, som inte ens på första reprisen såg solklar ut. Men det var den.

• CBJ, Pereira och Smalling kunde också duscha utan risk för handdukssnärtar från managern. Liksom DDG. Även Lingard i viss mån – det blev lite mer fart och rakt-på-saken med honom på banan.

Bedrövligt:

• För att sätta matchen i ytterligare perspektiv: Peterborough gjorde tre mål mot Sheffield häromveckan. Sheffield United ligger placeringen ovanför Rochdale i League One. United hade inte en målchans värd namnet förrän klockan närmade sig de 90. Och det var ett United med 9 landslagsspelare i startelvan. Spelare från England, Spanien, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Italien – samtliga länder bland de 25 bästa i världen.
  • Rooneys straff var Uniteds fjärde hemmamål på de sex senaste matcherna. Och då har Norwich, Swansea, Chelsea och Sheffield United varit på besök.
  • Ställningen efter första halvlek i de 14 senaste matcherna på Old Trafford är skrämmande, talande och imponerande ur försvarssynpunkt: 0-0, 1-0, 1-0, 1-1, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-1, 0-0, 0-0, och 0-0.
  • Dessutom hade det inte varit vare sig oväntat eller oförtjänt om gästande United hade sneakat till sig en seger. De hade några halvlägen som mycket väl kunde ha resulterat. Hemma-United hade knappt några halvlägen alls.

Louis van Gaal:

• Varför startar han med Marouane Fellaini? Varför? United hade inte vunnit en match med belgaren på planen sedan 30 september och vann inte matchen med honom på planen i dag heller. Vad är poängen med att ha Fellaini som defensiv mittfältare? Ingen tydligen. Då väljer han att skjutsa upp honom som #10 i en kvart i andra halvlek, märker att ingenting händer, plockar ut Herrera som (spelat hyfsat) flyttats ned – och kör tillbaka Fellaini som defensiv innan han till slut plockar ut honom och till slut fixar avancemang. Vad vill han med Marouane? Jag förstår verkligen inte.
  • - Varför?: Mats Svensson stiller flere spørsmål til United-manageren.
    – Varför?: Mats Svensson stiller flere spørsmål til United-manageren.

Apropå det: Vet han egentligen var han vill spela varje spelare? Vad ser han som Matas bästa position? Herreras? Rooneys? Martials? Man blir ju knäpp av att se det ständiga flängandet och roterandet.

• Under Moyes blev jag till slut likgiltig. Under Van Gaal har jag blivit mer förbannad, men börjar dras mer åt det likgiltiga hållet igen. Och jag hatar det. Än en gång behövde motståndarna inte ens spotta blod för att hålla sitt eget mål säkert. De behövde bara gå på halvfart.
  • Det här var 11:e matchen i rad på Old Trafford där United misslyckades med att göra ett spelmål i första halvlek. Efter matchen pratade bossen så klart om ”hur många chanser hade Sheffield United då, va, va, va?!”. Ska det gå så långt att man inte längre behöver åka ut till Old Trafford eller slå på tv:n förrän 45 minuter efter matchstart? Vad är då poängen med allt?

Också värt att notera:

• Trots att United startade med nästan ordinarie lag saknades Schneiderlin och Young, två av de bästa senast. Det betydde antagligen oerhört mycket.
  • Unitedfansen applåderade och jublade alltså sarkastiskt åt Uniteds första avslut i närheten av mål – i 66:e minuten.
  • United har inte haft ledningen med mer än ett mål efter första halvlek sedan mot Tottenham i mars 2015. Det är snart ett år.
  • United har gjort mer än ett mål på hemmaplan i första halvlek under säsongen. Mot mäktiga Club Brügge.
  • För er läsare/tittare i Norge och Danmark kan jag kanske glädja er med att meddela att kommentatorn till matchen i svensk tv heter Robert Tennisberg. Det är på engelska Rob Tennismountain. Briljant.
  • Match igen om bara några dagar. Dags att tagga till.