Derfor fikk han sparken

10 grunner, managerstatistikk og alle marerittrekordene.

Publisert Sist oppdatert

Etter at flere engelske journalister samtidig slapp nyheten mandag ettermiddag, bekreftet til slutt klubben at David Moyes er ferdig som United-manager etter elleve måneder i jobben.

Årsakene til at skotten ble sparket er mange og sammensatte, men nedenfor har vi forsøkt å samle de mest avgjørende årsakene gjennom Moyes tid på Old Trafford i form av tall og tolkning.

10 grunner til at Moyes fikk sparken

1. Støtteapparatet. Sir Alex Ferguson ga klar beskjed til Moyes om at han (og spillerne) hadde full tillit til støtteapparatet som allerede var der, men den ferske United-manageren valgte likevel å kvitte seg med Mike Phelan, Rene Meulensteen og Eric Steele. Inn kom Steve Round, Jimmy Lumsden, Phil Neville og Chris Woods – alle uten nevneverdig trenererfaring fra en klubb i Uniteds posisjon.

United v City - Premier League

2. Sommervinduet. Hvor ble det av gigantsigneringen? Etter en rekke mislykkede forsøk på å hente blant andre Cesc Fabregas, Thiago, Leighton Baines og Ander Herrera ble det til slutt kun en dyr Marouane Fellaini som kom inn, noe som gjorde at Moyes fikk massiv kritikk sammen med adm. direktør Ed Woodward. Juan Mata kom som et friskt pust i januar, men troppen har store mangler når skotten nå gir fra seg United til nestemann.

3. Håndtering av enkeltspillere. Flere spillere har åpenbart underprestert, og det er vanskelig å la være å spørre Moyes om hvorfor. Hva har for eksempel skjedd med Van Persie som nærmest på egenhånd skaffet United ligagullet i fjor som toppscorer? Svake prestasjoner og null spilleglede. Det har gått rykter om konflikter mellom de to og at Van Persie ikke trives med treningene til Moyes. Som mange av de andre spillerne klarte aldri spissen å få ut hele sitt potensiale under Moyes. I tillegg kan man lure på hvorfor Nemanja Vidic valgte å forlate klubben. Selv om kontrakter med Wayne Rooney, Juan Mata og Adnan Januzaj ble sikret, gir konfliktene med Ryan Giggs og Wilfried Zaha vann på mølla til de som mener Moyes ikke klarte å håndtere United-spillerne.

4. Resultater. På bortebane har Moyes respektable resultater å vise til, men bortsett fra det har det vært bånn i bøtta uansett hvordan man snur og vender på det. Plutselig kan hvem som helst plukke poeng på Old Trafford, mens flaue hjemmetap mot rivaler som Liverpool og City gjør det ekstra ille. Verst av alt og høyt sannsynlig avgjørende: ingen Champions League neste sesong.

moyesmoyes

6. Karisma og motivasjonsevne. Kampene vinnes først og fremst på banen av spillerne, ikke i garderoben eller på sidelinja av manageren, men likevel vet ingen bedre enn United hvor viktig det er med en leder som evner å motivere spillerne sine når det trengs. Fergusons ypperste kvalitet er kanskje Moyes sin største svakhet?

7. Taktikk. Å spille «the United way» er et viktig managerkriterium for alle som følger Manchester United, men under Moyes var det ingen rød djevelskap å se. Istedenfor Fergusons offensive og kreative spillestil med høyt balltempo, ble det tregt, planløst og gammeldags med Moyes.

8. Ambisjoner. Som United-manager skal du sikte skyhøyt, uansett. Det at Moyes uttalte at han var fornøyd med prestasjonene etter å ha tapt kamper må ha skapt forvirring i United-garderoben.

9. Dårligst mot de beste. Mot topp seks lagene tok United totalt seks poeng (én seier og tre uavgjort), scoret seks og slapp inn 21. Laget imponerte i to kamper mot Bayern München, men kan ikke sies å ha vært best når det gjelder under Moyes.

10. Tid. De fleste var enige om at tålmodighet var nøkkelen da Moyes ble ansatt forrige sommer. I ettertid er det nok likevel få som vil si at Moyes ikke fikk nok tid, mens mange vil hevde at han fikk for mye tid. Når du har fått en seksårskontrakt er elleve måneder en kort periode, men problemet med Moyes var at det aldri var tegn til langsiktig forbedring.

Statistikk

Totalt

51 kamper: 27 seire, 9 uavgjort, 15 tap

NOK ET TAP: I følge britisk presse er Moyes i krise.

Poeng per kamp

1. Manuel Pellegrini (City) 2,2
1. Mourinho (Chelsea) 2,2
3. Roberto Mancini (City) 2,0
3. Roberto Martinez (Everton) 2,0
5. Arsene Wenger (Arsenal) 1,9
5. Brendan Rodgers (Liverpool) 1,9
5. Andre Villas-Boas (Tottenham) 1,9
8. David moyes (United) 1,8
9. Tim Sherwood (Tottenham) 1,6
10. Mauricio Pochettino (Southampton) 1,4

Seire: 52,9%
Uavgjort: 17,6%
Tap: 29,4%

Mot topp 6

Marerittrekordene til Moyes

  • Laveste poengsum for United i Premier League noen gang.
  • For første gang siden 1995 skal ikke United spille Champions League neste sesong.
  • United har ikke opplevd verre hjemmeform på over ti år.
  • Gikk på tre strake tap for første gang siden 2001.
  • Slått ut av tredje runde i FA Cupen, noe som kun skjedde én gang under Ferguson.
  • Første hjemmetap noensinne mot Swansea.
  • Første hjemmetap for Newcastle siden 1972.
  • Første hjemmetap for West Bromwich siden 1978.
  • Første ligatap for Stoke siden 1984.
  • Første gang United slapp inn et mål i første spilleminutt i Premier League (Edin Dzeko for City).
  • Første gang både City og Liverpool har slått United både hjemme og borte i Premier League.
  • Første gang både City, Liverpool og Everton har slått United både hjemme og borte i Premier League.
  • Første gang Everton og Liverpool har slått United både hjemme og borte noen gang.
  • Første gang Everton har slått United hjemme og borte siden 1969-70.
Powered by Labrador CMS