Sterkt poeng på bortebane

KAMPREFERAT: Manchester United klarte ikke å holde på ledelsen, men tok et sterkt poeng i Ukraina.

I lett regn løp 22 menn ut på gressbanen på Donbass Arena. United-spillerne var vel vitende om at det ikke kom til å bli lett å overliste de ukrainske seriemesterne, som meget sjelden taper på hjemmebane. I tillegg måtte United klare seg uten Wayne Rooney. Spissen skadet seg på trening dagen før kamp, og måtte stå over.

Tok tak fra start

[poll id=»27″]United startet kampen sterkt, og hjemmelaget fikk nesten ikke låne ballen de første åtte-ni minuttene. Uten Rooney i troppen valgte Moyes å spille med en femmer på midten, noe som virket å fungere godt i åpningsfasen av kampen. United kom seg også til sjanser, og den største fikk Robin van Persie da han fikk vende opp og skyte fra 18 meters hold. Krysset var åpent, men ballen gikk en halv meter for høyt, og over målet.

Så begynte ukrainerne (les brasilianerne) å våkne. Shakhtar spilte seg mer inn i kampen igjen, og klarte å produsere noen halvsjanser, uten å bli for farlige. På et tidspunkt ropte hjemmefansen på straffespark, etter at Tom Cleverley hadde truffet fot, og ikke ball med sin takling inne i 16-meteren. Shakhtar-spilleren gikk rett i bakken, men dommeren synes ikke det var nok til å dømme straffe.

Ut av skyggen

Danny Welbeck hadde hatt en veldig rolig kamp frem til den 20. spilleminuttet, men da var han akkurat der han trengte å være. Valencia og Fellaini samarbeidet ute på høyrekanten, før sistnevnte dro seg fra oppasseren sin og fikk lagt inn i feltet. Pasningen var løs, langs bakken, men akkurat langt nok ut til at forsvaret ikke klarte å klarere ballen mer en en halvmeter ut i feltet, der Welbeck stod og ventet.

Danny Welbeck scoret for første gang siden serieåpningen.

Spissen slang seg frem og fikk en fot på ballen. Flere forsvarere kastet seg frem for å blokkere skuddet, men hverken de, eller keeperen, klarte det, og United ledet 1-0.

Resten av omgangen var jevnspilt, noe David Moyes trolig var svært godt fornøyd med. United holdt på ledelsen, og var på vei til å bli et første engelske laget som noen gang slår Shakhtar i Ukraina. Hjemmelaget hadde vunnet alle hjemmekampene mot engelsk motstand i Champions League, mens Fulham klarte uavgjort i Europa League i 2010.

Andre omgang

Den andre omgangen startet ganske likt som den første sluttet. Spillet var jevnspilt og det ble kjempet mye på midtbanen. Et problem for United, var at Fellaini mistet ballen ved flere anledninger, og fikk blåst frispark mot seg, i like mange. Utenom det, virket United å ha god kontroll.

Smell for De Gea

Så i det 52. minuttet ble Rafael plutselig rundlurt på sin høyre backplass. Shakhtar-spilleren slo tunnel på Rafael og kom seg i god innleggsposisjon. Derfra slo han hardt inn mot første stolpe, der De Gea slang seg ned og reddet. I samme øyeblikk ble han truffet av Douglas Costa, og Patrice Evra, og keeperen ble liggende i noen sekunder før han kom seg på beina igjen. Anders Lindegaard ble sendt i oppvarming, men De Gea klarte å fortsette kampen.

Det første gule

Det sier mye om kampen at det tok over en time før det første kortet ble delt ut. Til tross for relativt høyt tempo og mange taklinger, var det lite stygt spill. Når kortet først kom, ble det gitt til feil person. Valencia taklet en Shakhtar-spiller med Fellaini løpende ved siden av. Dommeren så det som at det var belgieren som gjorde forseelsen.

Bare minuttet etter var dommeren nede i lomma igjen. Denne gangen var det Nemanja Vidic som var syndebukken. Serberen felte Costa bare noen få meter utenfor 16-meteren, og ga bort et farlig frispark. Vertene klarte dog ikke å utnytte muligheten i særlig stor grad, og kaptein  Darijo Srna traff bare muren.

Rekord for Giggs

Som nevnt tidligere på United.no, ville Ryan Giggs trone alene på toppen av listen som viser hvem som har spilt flest kamper i Champions League, dersom han ble brukt i Ukraina. Etter 66 minutter skjedde det. Da stod Fellaini og Giggs nummer på fjerdedommerens tavle, og waliseren kom inn til sin 145. kamp i turneringen.

Så kom scoringen

Klokken viste at det ikke var mer enn et lite kvarter igjen av oppgjøret, og United virket å ha full kontroll på Shakhtar, som ikke fikk til noe som helst fremover. Men så glapp det i forsvaret til United. Shakhtar kom til på høyresiden igjen og denne gangen klarte ikke forsvaret å klarere. Vidic klarte å få en fot på ballen, men Taison var først til andreballen, og det knallharde skuddet suste inn i nettet bak De Gea, til 1-1. Stadion eksploderte i jubel fra hjemmefansen, og de oransje- og sortkledde fikk blod på tann.

Alle mann i forsvar

Resten av kampen handlet om å klare å beholde det ene poenget for United, og det viste seg å ikke bli noen lett oppgave. Shakhtar pøste på med folk fremover, og hadde flere gode muligheter. Den største kom da et knallhardt innlegg traff Smalling i låret, og skiftet retning opp mot nærmeste kryss. De Gea var lynrask i reaksjonen, og slo ballen over til hjørnespark.

Godt fornøyd

Det ble ikke flere mål, og United kan være godt fornøyd med å ta med seg et poeng fra det som kanskje er den vanskeligste kampen i dette gruppespillet.

Shakhtar Donetsk 1-1 Manchester United

18 min: 0-1 Danny Welbeck
76 min: 1-1 Taison

Sted: Donbass Arena, UkrainaKlokkeslett: 20.45 norsk tid
Turnering: UEFA Champions League

United: De Gea, Rafael, Smalling, Evans, Evra, Valencia, Carrick, Fellaini (Giggs inn 66), Cleverley, Welbeck (Jones inn 90+), Van Persie
Ubenyttede reserver: Lindegaard, Kagawa, Nani, Young, Hernandez