Den vanskelige veien

KOMMENTAR: ”The Joyce Boys” har en lang vei til stjernestatus. Lengre enn mange tror.

Publisert Sist oppdatert

Journalist Eivind Brennhovd Holth dekker akademilagene i United for United-Supporteren og leverer sine meninger om U21-laget her på united.no fra tid til annen.

– Kanskje er det på tide å ta et steg opp.

Det var svaret Charni Ekangamene ga meg utenfor Old Trafford etter at Manchester United hadde tapt U21-finalen mot Chelsea i våres. Budskapet stod i sterk kontrast til hva han sa ved sesongstart da han ønsket avansere i gradene i United til målet var nådd. En plass på førstelaget. Etter å ha brukt sommeren til å tenke seg om forlot han senere United til fordel for belgiske Zulte Waregem.

charni

Nå skal det likevel sies at United er den klubben som produserer flest profesjonelle fotballspillere til det engelske ligasystemet som United-Supporteren hadde en sak om i vår, og det skal klubben være stolt av. Selv om eksempelvis Ekangamene forsvinner til en ukjent klubb i Belgia har han allerede spilt europacupkamper, noe ingen i United får denne sesongen. Likevel må målet selvfølgelig være å utvikle spillere til vår egen klubb, Manchester United, ikke til Sunderland, Cardiff eller Molde.

Vi hadde en sak i United-Supporteren i fjor om spillerne som hadde et helt spesielt talent på juniornivå, men som aldri innfridde forventningene. Blant de fem utvalgte var blant andre Mads Timm og Kieran Richardson, men listen over kandidater var lang som et vondt år.

Det kreves noe helt spesielt til for å oppnå guttedrømmen i United. Min hypotese er at det er vanskeligere enn mange tror.

Du skal ha ferdighetene, du skal ha holdningene, og ikke minst trenger du flaks.

Danny Higginbotham snakket mye om det da jeg intervjuet han forrige vinter. Hvordan han fikk en «reality check» da han måtte ta det berømte steget. Det siste United ønsker er at du stagnerer, men skulle det skje, ja, da er du ferdig. For Higginbotham ble et utlån til Royal Antwerpen trekket som forvandlet ham fra gutt til mann og reservelagsspiller til førstelagsmateriale.

Fjorårets toppscorer for U18-laget (like mange mål som James Wilson), Ashley Fletcher, kom for eksempel til et U21-lag uten én eneste spiss da James Wilson var involvert på førstelaget. Likevel står han uten spilletid så langt. Årsaken?

– Han har ikke vært god nok, var den brutale sannheten ærlige Joyce fortalte meg om hvorfor han ikke har benyttet seg av den tilsynelatende målfarlige 18-åringen fra Bradford hittil.

Det sier litt om nivåforskjellen mellom U18 og U21. Spranget fra reservelagsfotball til Premier League er selvfølgelig enda større.

En egenskap som ofte undervurderes er evnen til å håndtere press. Greit, du har vist at du kan briljere foran 1500 mennesker i U21-ligaen – kan du gjøre det samme på Old Trafford mens en hel fotballverden evaluerer hvert spark du har på ballen?

Kieran Richardson maktet det ikke. Som tenåring skal han ha vært suveren på førstelagstreninger, men han fikk det aldri ut i kampsammenheng. Presset ble for stort.

Nå er det imidlertid ikke meningen å svartmale situasjonen fullstendig i en klubb som faktisk er én av de beste på talentutvikling. Se bare på hvordan Tyler Blackett, en spiller som på ingen måte har utmerket seg spesielt på U21-laget, har taklet å bli kastet inn i trebackslinja til Van Gaal, mens Jesse Lingard og Reece James også har tatt mulighetene de har fått.

tylerblackett (650 x 358)

Utfordringen er imidlertid at du ikke bare skal spille deg inn på førstelaget, du skal helst inn blant de som blir tatt ut i 18-mannstroppen hver uke, eller i beste fall i elleveren om du er klar for det. Hvis ikke ender du opp som Federico Macheda, mellom barken og veden. Nå er det flere grunner til at Macheda aldri slo gjennom i United som vi alle trodde i 2009, men ender du opp mellom U21-laget og A-laget kan du fort gå på en smell. Du trener med førstelaget, men får ikke mer enn et par ligacupkamper og en plass på benken noen ganger, og plutselig er sesongen over uten at du har fått regelmessig kamptrening i løpet av ti måneder.

Manchester United v Manchester City: Manchester Senior Cup Final

U21-fotball handler først og fremst om utvikling, ikke resultater, og, det er det lett å forstå hva Joyce mener når han sier at guttene må spille mot menn.

Skal du utvikle deg må du spille mot spillere som gjør at du må strekke deg. Som gjør at du er nødt til å prestere maksimalt, og helst enda litt til. Først da vil potensialet komme til sin rett.

En potensiell løsning, i alle fall for storklubbene, er innføringen av B-lag i divisjonssystemet. Da vil klubber som United kunne matche talentene sine mot andre førstelag, i stedet for at det spilles en ren reservelagsliga. Systemet er i bruk i både Tyskland og Spania og virker å fungere godt, men verken Football League eller Premier League har stilt seg bak forslaget foreløpig.

For å avslutte på en lysere note.

Hvor gøy er det ikke når stortalentet du har hørt gjetord om plutselig befinner seg i startoppstillingen en lørdag formiddag? Også scorer han to mål i tillegg! Disse guttene har ingenting å tape, alt å vinne. De er fansens yndling fra første spark på ballen.”Busby Babes” eller ”Class of 92” får vi aldri se igjen, men så lenge United fortsetter å gi sine egne juniorspillere sjansen og en Januzaj eller Wilson får oss til å reise oss fra setet eller sofaen av ren entusiasme, så skal jeg være veldig fornøyd.

Det er det United handler om, det er det vi skal være best på, og forhåpentligvis kan Louis van Gaal videreføre arven.

For ordens skyld: kommentaren ble skrevet før kampen mot MK Dons.

NB! I første utgave av United-Supporteren får du en grundig gjennomgang av årets U21-stall.

Powered by Labrador CMS