– Ikke et tegn på stabilitet…

Les hva Andy Mitten skriver i sitt nyeste innlegg på united.no.

Publisert Sist oppdatert
mittena_artikkel_stor
Andy Mitten.

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for United We Stand og et langt liv som United-supporter følger han klubben verden rundt. Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver fast for både united.no og United-Supporteren.

Om ansatte i United

Av: Andy Mitten

Ed Woodward er faktisk ikke den eneste personen som jobber med Uniteds overganger. Jo, han er ansiktet utad i det som for mange virker å være en evig lang reise verden rundt med å legge inn bud etter bud bare for å få dem avslått, men sannheten er en litt annen.

John Alexander er nemlig like opptatt som Woodward.

Alexander ble klubbens bare femte sekretær etter krigen da han kom fra Tottenham i 2009. Dermed fulgte han i fotsporene til Walter Crickmer, Les Olive, Ken Merrett og Ken Ramdsen. Den tidligere Reading-, Millwall- og Northampton-spilleren var klubbsekretær i Watford før han dro til White Hart Lane.

Alexander er faktisk også en fryktet personlighet i klubben – en som sørger for disiplin i rekkene. Han er mannen som sier klart i fra om en spiller bryter en regel i kantina eller på parkeringsplassen. Han er også mannen som leder en rekke av overgangsforhandlingene og også kontraktsfornyelsene. Han jobber med Woodward og John Murtough som er sjef for Uniteds Elitesatsings-prosjekt. Det er også denne trioen som er ansvarlig for å finne erstatteren til Brian McClair, som nylig ga seg i United etter 20 år. McClair tok i stedet en jobb i det skotske fotballforbundet.

Manchester United Football Club Player Of The Year Awards
Wayne Rooney og Brian McClair.

Det har lenge vært en følelse i klubben, også under Sir Alex Ferguson, at McClair måtte skiftes ut. Samtidig er det alltid delte meninger om en person som må ta helt avgjørende avgjørelser om andre mennesker. Det er utallige personer som ikke liker McClair fordi de ble frigitt fra Uniteds junioravdeling mens han var sjef. Så kan man veie det opp mot de 35 spillerne som faktisk har fått førstelagsfotball siden McClair tok over etter Les Kershaw i 2006. Blant de 35 finner man Danny Welbeck, Adnan Januzaj, Tyler Blackett og James Wilson. Alle de takker McClair, som fremstår som en tørr, men intelligent fyr. Skotten bestemte seg til slutt selv for å forlate Old Trafford, kanskje fordi han visste at klubben ønsket å gjøre omfattende endringer i akademiet.

Det var David Moyes som var ansvarlig for å ansette 42 år gamle Murtough, som da var høyt verdsatt i Everton og meget opptatt av analysearbeid. Manchester City har forresten 11 ansatte som jobber med spilleranalyse nå som fotballen har utviklet seg mye teknologisk og statistisk. De forholder seg ikke til tallene på samme måte en baseball-trener kanskje gjør det, men de sentrale personene i United har endret seg en del de siste årene og er også i konstant endring.

Når Ferguson, som er en annen som hjelper Woodward når det er nødvendig, ble spurt om hvorfor han ikke trakk seg da Glazer overtook, svarte han at han ikke ønsket å skuffe sine ansatte. Antall ansatte hadde vokst fra fire til 24 mens hans var manager, og det fantes spesialister på alle områder, på alt fra styrke, utholdenhet og spillerspeiding. Disse spesialistene hadde imidlertid alltid sine egne måter å se ting på, og flere enn to hadde sammenstøt – for eksempel over hvordan man best behandler en skadd spiller. Ett slikt sammenstøt førte også til at en godt likt trener forlot klubben, mens den andre ble flyttet ned på juniornivå. Samtidig maler jeg ikke nå et helt riktig bilde. Som oftest opptrer disse spesialistene som et meget profesjonelt team og spillerne stoler på dem. Spesielt når de er skadet.

Da den siste delen av Nemanja Vidic’ United-periode ble preget av skader, så fikk han et spesielt nært forhold til fysioterapeut John Davin. Vidic ga også Davin æren for at comebacket gikk bra. Utenfor klubben var det få som visste hvem Davin var, men neste måned er det han som kommer til å bli Uniteds sjefsfysioterapeut på turneen i USA. Det skjer fordi Uniteds tidligere sjefsfysio, Matt Radcliffe, som var høyt verdsatt og som først kom til kluben i oktober 2014, nå har forlatt Carrington.

Radcliffe ble hentet til klubben av Louis van Gaal for å erstatte Rob Swire, som ga seg i juli i fjor, 52 år gammel og etter 23 år i klubben. Swire sa ingenting da han sluttet, men internt hevdes det at han var lei av alt det harde arbeidet, som innebar at han jobbet i 30 av 31 dager hver måned. Ordningen var visstnok også slik at han først kunne spørre om den ene fridagen sin dagen før han eventuelt fikk den. Swire slapper nå av med sin favoritthobby, sykling.

jones_swire_large
Rob Swire og Phil Jones.

Da Swire ga seg var det hans assistent, Neil Hogh, som overtok i en midlertidig periode. Det betyr at United nå vil ha hatt fire sjefs fysioterapeuter koblet opp mot førstelaget i løpet av ett år. Det kan ikke akkurat sies å være et tegn på stabilitet. Samtidig vet alle at Uniteds tropp i samme periode har måttet tåle en rekke skader.

Racliffe, som studerte på Salford-universitetet, ble hentet for å rydde opp i skadekaoset, men har altså dratt allerede, uten at det er gitt noen forklaring på hvorfor. Så vidt vi har forstått var han imidlertid lei av å få skylden for alle skadene. Hans mening var at han behandlet skader – ikke stoppet dem.

Alle fysioterapeuter har imidlertid sin måte å gjøre ting på, og en trener som jobbet med Ferguson sa en gang:

– Vi kjenner kapasiteten til alle spillerne, og stoler på at de kan ta vare på sin egen kropp. Man kan imidlertid ikke kjøre samme linje overfor alle siden mennesker er ulike. Behandler man alle likt eller krever at alle må gi 100 prosent hele tiden så risikerer man at ting eksploderer.

Uniteds spillere likte ikke de doble treningsøktene under David Moyes, og de brukte også tid til å venne seg til Louis van Gaals metoder. Når ting går bra så er det imidlertid ingen som klager, men spillerne er de første som klager til hverandre – som under Moyes – når resultatene uteblir.

Alle fysioterapeutene som har sluttet, ja, faktisk alle ansatte i United, har klausuler i kontraktene sine om at de ikke kan snakke med pressen. Klubben kan ikke sees på som en normal bedrift siden det er millioner av mennesker som hele tiden lurer på hva det er som faktisk foregår innenfor portene. Et rykte kan ødelegges av en subjektiv mening. Derfor kommer ingenting ut. Alt tas internt.

Jeg kjenner selv ansatte som ikke er fornøyde med å jobbe under Louis van Gaal, men samtidig skal det sies at flertallet er fornøyd. Sånn sett så skiller det seg ikke spesielt mye fra en hvilken som helst annen arbeidsplass. Van Gaal er ofte personlig og sånn sett populær blant de ansatte, men han setter samtidig knallharde krav. Det er vel og bra, og hardt arbeid gir ofte også resultater. Alle endringene i støtteapparatet hjelper imidlertid ikke United, siden hver nye mann mener at han kan jobben bedre enn den forrige. Alle endringene fører også til en klikk-kultur innad i klubben.

En rekke av de som har forlatt klubben de siste 18 månedene har gjort det fordi de ikke er en del av gruppa med Woodward og Richard Arnold, som er elsket av Glazer-eierne fordi de har fått inn så mye penger til klubben. Men hva skjer om det samme skjer med dem, at de mister tilliten? Vel, en filosofi om dette er at det hele er en amerikansk forretningsmodell om å bytte ut ansatte såpass ofte at de som er igjen blir motiverte fordi de ikke vil miste jobben sin.

Den tanken kan nok fungere på markeds- og salgs-siden, et område hvor det også er mange som kommer og går i United, men for den sportslige delen av driften så handler det mye om tillit og respekt, og spillerne stiller seg ofte skeptiske til en hver ny person som kommer inn i livene deres. Det tar også tid å vinne spillernes tillit og respekt, og det er grunnen til at spillerne selv velger personene de jobber med i skadeperioder, i stedet for å lytte til klubbens anbefalinger.

Van Gaal har en klar visjon om hva han ønsker å få til i United, og ikke bare med førstelaget. Han ønsker store endringer også innenfor juniorsatsingen for å forhindre at Manchester City stikker av med de beste unge, lokale spillerne, som sønnene til Phil Neville, Robin van Persie og Darren Fletcher. City stakk forresten også nylig av med en svært talentfull 11-åring fra United.

Van Gaal får kanskje også alle endringene han ønsker, men konsekvensen vil være at nesten alle og alt som fungerte under Ferguson vil være borte.

Powered by Labrador CMS